Poctivé podnikání je (ne)obyčejné řemeslo

Poctivé podnikání je (ne)obyčejné řemeslo
Články a zajímavosti

Algotech je o řemesle, kreativitě, pomoci a hlavně o lidech. A podle mého názoru by i poctivé podnikání jako takové mělo mít podobné hodnoty.

Algotech je o řemesle, kreativitě, pomoci a hlavně o lidech. A podle mého názoru by i poctivé podnikání jako takové mělo mít podobné hodnoty.

V dnešní době vzniká a je provozována spousta firem, jejichž cílem je vygenerovat pouze hotovost pro vlastníky nebo investory, ale nic jiného. Tyto projekty nejsou plánovány dlouhodobě a jsou takzvaně „na maso“. Jednoduše někdo vymyslí projekt, ke kterému sežene investory, a pod vidinou velkého zisku je přesvědčí vložit stovky miliónu korun. Ty pak rozhází za nesmysly, vlastní potěšení a obrovské platy lidí, kteří na projektu pracují pouze z tohoto důvodu a ne z vášně pro obsah a vizi. Nikdo z těchto lidí (a není jich málo), většinou vůbec netuší, jak vybudovat firmu, která má mít každý rok stabilní ziskové hospodaření. Potkávám se s těmito podnikaleli často a když jim toto jemně připomenete, tak se vám dostane odpovědi: „o tom to přece není...“.

A o čem to tedy je?

Podnikání je tvrdé řemeslo, kde zákazník je motorem celého úspěchu. Kolegové jsou kola, volant a ostatní komponenty potřebné k úspěšné jízdě. Profese okolo jsou nářadí, které podnikatelé potřebují, aby mohli fungovat v daném právním prostředí. Právníci jsou pro podnikatele kleště, účetní je svěrák, daňaře bych přirovnal k pilníku atp.

Bohužel si myslím, že brzy praskne bublina a spousta lidí se bude moc divit. Pokud není firma zisková, nemůže dále investovat a inovovat a dlouhodobě pečovat o svoje zákazníky a kolegy. Spousta firem (i těch hodně velkých), které dnes obdivujeme, jsou dlouhodobě ztrátové a nevidím způsob, jak by se toto mohlo v budoucnu snadno změnit.

Algotech je po celou dobu budován „na mléko“. Má dlouhodobé pevné hodnoty a ty ho provázejí po celou dobu, i když nebyly vždy formálně sepsány. Chceme být našim zákazníkům partnery, kamarády, rádci a těmi, o které se mohou opřít, když potřebují.

Nechci říkat, že všechny nové věci, co jsou na trhu, jsou špatné, něco určitě fungovat bude. Musíme být velmi obezřetní, je hodně projektů, které jsou dnes mediálně ukazovány jako úspěch, ale realita uvnitř je jiná. Bohužel asi to brzy uvidíme a ani nevíte, jak rád bych se v tomto mýlil.

Pokud se budeme držet trvalých hodnot a nepodléhat modním výstřelkům, bude se nám dařit skvěle. Budeme se svojí prací spokojení, prototože za námi budou vidět spokojení lidé.

 

Hezký zbytek dne!

 

František Zeman

Generální ředitel

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.