Jaký je ideální věk pro práci v managementu?

Jaký je ideální věk pro práci v managementu?
Články a zajímavosti

Nedávno jsem se dočetl, že manažer po 45. narozeninách je už nepoužitelný, protože ztrácí tah na branku a motivaci. Navíc se mu mění pyramida potřeb. Nevím, jaký výzkum nebo marketingový záměr byl za tímto textem, ale dovolím si s ním hluboce nesouhlasit, a to nejen proto, že patřím do skupiny těchto „postižených“.

Nedávno jsem se dočetl, že manažer po 45. narozeninách je už nepoužitelný, protože ztrácí tah na branku a motivaci. Navíc se mu mění pyramida potřeb. Nevím, jaký výzkum nebo marketingový záměr byl za tímto textem, ale dovolím si s ním hluboce nesouhlasit, a to nejen proto, že patřím do skupiny těchto „postižených“.

Každá část kariéry má svá specifika, a i když to s věkem trochu souvisí, tak části pracovního života můžeme rozdělit na čtyři etapy. První je „učeň“ - učíme se, díváme se, jak to dělají ostatní a musíme mít štěstí, aby se nás někdo šikovný ujmul a ukázal nám cestu. Druhou část kariéry bych nazval „nezávislý specialista“ - začínáme pracovat sami a všechno víme nejlépe. Hlavně nám nesmí nikdo radit, protože to stejně dělá blbě. V třetí části můžeme umět předávat svoje dovednosti a znalosti, a také můžeme umět k úspěchu své práce využívat práce ostatních. Ve čtvrtém úseku se můžeme dostat do role strategické a případně sponzorské.

Myslíte, že záleží na věku? Trochu ano. Nemyslím si ale, že se dají tyto kategorie přeskakovat, musíme si jimi projít postupně. Někdo to dokáže za 3 roky, někdo za 20 let a někdo zůstane učněm celý život. Všechno je to ale o vášni a zaujetí pro danou profesi a poslání.

Kategorizovat podle věku mi přijde jako kategorizovat podle pohlaví, barvy kůže nebo náboženství. Nezáleží na věku, záleží na tom, jak a co lidé dělají, jaké mají příležitosti a jak jsou řízeni a motivováni. V jakémkoli věku se dají dělat skvělé věci a manažer i specialista může být dobrý starý i mladý. U fyzicky pracujících je to samozřejmě jinak, společnost by jim měla vytvořit prostor pro důstojný život v době, kdy už tělo nebude schopno fyzickou práci vykonávat.

Takže, milí přátelé, na věku opravdu nezáleží. Záleží na tom, jestli sami chcete a jaké máte štěstí na okolí. A to umíte, když chcete, ovlivnit. Já sám mám stále hlad po nových znalostech a dovednostech a nemyslím si, že tento oheň někdy vyhasne. Jak v nadsázce říkám – upiji se dobrým pitím ve sto dvaceti letech při práci v kamenolomu. A věřte, že tam budu v první fázi své lamačské kariéry.

Proto i v Algotechu posuzujeme člověka podle znalostí, snahy a zájmu. Na věku nám opravdu nezáleží, dveře máme otevřeny všem.

Pokud máte někdo zájem téma rozvinout, tak se mi prosím ozvěte.

 

František Zeman

 

PS: Prohlédněte si, jakých výsledků je náš tým, složený ze všech věkových kategorií, schopen.

PŘEJÍT NA REFERENCE

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.