Provozní efektivita ve firmě: ERP v Cloudu

Provozní efektivita ve firmě: ERP v Cloudu
Články a zajímavosti

Možná jste o něm již slyšeli, ale pro mnohé zůstává akronym ERP záhadou. Dnes si proto vysvětlíme co je ERP systém, jaké druhy ERP systémů známe a podíváme se i na možnost, jak nastavit podnikový informační systém v cloudu.

Možná jste o něm již slyšeli, ale pro mnohé zůstává akronym ERP záhadou. Dnes si proto vysvětlíme co je ERP systém, jaké druhy ERP systémů známe a podíváme se i na možnost, jak nastavit podnikový informační systém v cloudu.


Co je to ERP systém?

Systém ERP z anglického “enterprise resource planning” neboli “řízení podnikových zdrojů” je název sady počítačových nástrojů, které používají velké i menší firmy pro řízení svého podnikání.

Ten nejlepší ERP systém je ten, který vám kromě přehledu stávajícího stavu nabídne i možnost plánování a odhadování finančních zdrojů, výsledků procesů a výsledných výnosů vaší společnosti.

Neexistuje žádný “hotový” ERP systém - každá společnost má své potřeby, které by se měly v této velké databázi zohlednit. Pokud vám bude někdo nabízet hotový výrobek bez konzultace a možnosti optimalizace, buďte na pozoru.

 

Je ERP vhodné i pro malé společnosti?

Podnikatelé či malé společnosti by mohly nabýt dojmu, že ERP řešení je vhodné hlavně pro velké společnosti či nadnárodní korporace, ale opak je pravdou. Správně nastavený a použitelný systém je totiž skvělým nástrojem pro postupný růst firmy či byznysu tak, aby vám nepřerostl přes hlavu. 

Důležitou otázkou samozřejmě zůstává počáteční investice – nastavit personalizovaný systém je málokdy rychlé či jednoduché a toto se může odrazit i na ceně. Jestli je vhodné začít ERP implementovat pro váš byznys je vhodné konzultovat se specialisty, kteří vám budou schopni nabídnout nejvhodnější řešení.

 

Proč je výhodné mít ERP v cloudu?

Co je to cloud vám asi vysvětlovat nemusíme - jen málokdo již dnes ukládá firemní data na vlastní server v místě provozovny a naprostá většina systémů dnes běží ve vzdálených datových centrech. Toto ve vás může jistě vyvolávat obavy, jelikož je důležité mít svá data i data klientů pevně ve svých rukou. Dnešní systémy zabezpečení vás ale mohou nechat klidnými.

Implementace ERP systémů do cloudu vám v první řadě umožní zvýšení rychlosti procesů, zjednoduší možnost dalšího růstu firmy a také otevření dveří novým programům a aplikacím, o kterých jste možná ani netušili. Jaké další výhody vám ERP v cloudu přináší?

  1. Rychlost implementace – implementace je výrazně rychlejší, jelikož provozovatel nemusí systém instalovat na vašem pracovišti. Jednoduše Vám předá přístupové údaje.
  2. Zálohování – správné cloudové řešení má perfektně vyřešený systém zálohy dat a umožnění přístupu i v případě výpadku serveru
  3. Vzdálený přístup – do systému se nedostanete jen z kanceláře, ale z libovolného zařízení po celém světě s přístupem k internetu.
  4. Zvýšená bezpečnost – datové centrum je střežené a má dedikovanou složku pro bezpečnost, která je v tomto případě vyšší než ve vaší kanceláři.

 

Na co si dát pozor, když vybírám ERP systém?

Kromě výběru vhodného nastavení podnikového řízení je dobré prověřit i samotného dodavatele – chcete si být přece jistí, že jsou vaše data ve správných rukou. Je proto dobré si ověřit především následující informace:

  • Jde o ERP systém naprogramovaný na fungování v Cloudu?

Někteří dodavatelé prostě jen přesunou aplikaci do cloudového hostingu, ale nijak neupraví jeho fungování. V tomto případě je jeho rychlost extrémně omezená, zatímco cloud umožňuje update systému několikrát za rok bez přerušení dostupnosti dat.

  • Co se stane s mými daty, pokud dodavatel zkrachuje?

Ověřte si všechny možnosti přerušení spolupráce s vaším dodavatelem. Tyto situace jsou vždy stresující a je dobré mít jasnou představu, pokud se náhodou objeví.

  • Jak je systém připravený na budoucí vývoj technologií?

Všechna počítačová odvětví se neustále vyvíjí a přináší do podnikání stále nové a nové možnosti vylepšování či zrychlování oproti konkurenci. Váš dodavatel ERP systémů by měl být proto připraven na možnost implementace nových nástrojů či systémů.

  • Jak je systém připravený na budoucí vývoj mé firmy?

Jak jsme zmiňovali dříve, správně nastavený ERP systém je skvělým způsobem, jak stabilně a přehledně růst. Pokud váš dodavatel neumožňuje snadno a efektivně rozšířit možnosti vašeho podnikového systému, rychle se porozhlédněte po někom jiném - po někom, kdo vaši firmu nebude držet zkrátka.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.