ERP a plánování podnikových zdrojů

ERP a plánování podnikových zdrojů
Články a zajímavosti

Dnes už firmy nedokáží fungovat (nebo alespoň zůstat konkurenceschopné) bez využití moderních technologií. Žádná kancelář už se neobejde bez počítače a žádný služební počítač zase bez softwaru, který by pomáhal zlepšit firemní procesy a šetřil čas Vám i Vašim zaměstnancům.

Dnes už firmy nedokáží fungovat (nebo alespoň zůstat konkurenceschopné) bez využití moderních technologií. Žádná kancelář už se neobejde bez počítače a žádný služební počítač zase bez softwaru, který by pomáhal zlepšit firemní procesy a šetřil čas Vám i Vašim zaměstnancům.
Spousta programů a virtuálních systémů o sobě tvrdí, že přesně to dokáže, a trh s byznysovým softwarem už je tak rozsáhlý a chaotický, že se v něm jen málokdo vyzná.
I přesto existuje několik spolehlivých řešení, která Vám všichni úspěšní manažeři (se zájmem o digitální transformaci) doporučí – CRM; kvalitní kancelářský balík; nebo právě podnikový IT systém (neboli ERP), kterému se v tomhle článku budeme věnovat. 
 

Co je to ERP?

ERP je zkratka pro anglický výraz „Enterprise Resource Planning”, což lze přeložit jako „Plánování podnikových zdrojů”. Jde o komplexní typ softwaru, který pomáhá společnostem a jejich ředitelů zefektivnit firemní procesy v oblastech jako akvizice, prodej, skladování, finance nebo třeba HR.
53 % firem už ERP buď využívá, nebo je pro ně jeho zavedení klíčovou otázkou do budoucna. 95 % z těch, kteří už ho zavedli, hlásí zlepšení interního fungování podniku a lepší finanční situaci.
 

Výhody a nevýhody podnikových systémů

Podnikové systémy by si nezískaly takovou popularitu, jakou mají dnes, kdyby se firmám nevyplatily. A jejich oblíbenost jen a jen roste – některé odhady slibují, že trh s ERP systémy bude mít do dvou let hodnotu až 100 miliard dolarů.
Jaké jsou hlavní předpoklady úspěchu plánování podnikových zdrojů? A jaké má ERP naopak minusy – je vhodné pro všechny?
 

+ Flexibilita – přístup máte kdekoliv a kdykoliv.

Bezpečnost – zabudovaná bezpečnostní opatření Vaše data ochrání před všemi hrozbami.

Kolaborace – usnadňuje komunikaci a delegování úkolů.

Reporting – jednotná forma pro všechny zaměstnance.

Přehled – okamžitý přístup k informacím v jednoduchém uživatelském prostředí.

Profit – pomůže ušetřit náklady při akvizici a skladování, zlepšit konverze a prodej.

Customer service – větší informovanost a bezprostřednost.

Produktivita – odstraní nadbytečné firemní procesy.

Customizace – přizpůsobte si ERP podle sebe.

 
Implementace – náročná; nesmí být zanedbána.
– Výsledky – vliv ERP se ukáže až po delší době od implementace.
– Lidský faktor – zaměstnanci si musí projít školením a naučit se systém používat.
 

Plánování podnikových zdrojů – 3 tipy

Nejde jen o rozhodnutí, zda ERP ve své firmě zavedete. Těžit z jeho výhod můžete jen v případě, že jej dokážete správně využít
 

1. Ujasněte si, proč ERP používáte

Podnikové systémy mají široký záběr, a i když mohou zároveň posílit všechny oblasti Vašeho byznysu, někdy je lepší soustředit se na pár firemních procesů a na ně naplno využít ty nástroje, které ERP přináší. Spousta úspěšných firem má přesně tento přístup.
Někomu jde hlavně o pomoc s financemi a účetnictvím, jinému zas o zrychlení supply chainu a efektivnější prodej… je jen na Vás, jak použijete Váš podnikový systém. Pokud ale nemáte žádný plán, jen přicházíte o peníze!
 

2. Než implementujete ERP, zvažte dosavadní infrastrukturu

ERP nemůže fungovat samo o sobě. Vaše firma už musí mít dostatečné hardwarové zázemí, aby mohla plánování podnikových zdrojů využít. Zároveň nezapomínejte ani na software, který Vaši zaměstnanci používají – ERP lze se spoustou programů propojit, ale naopak s některými se bude překrývat a způsobí tak jen zmatek. 
 

3. Nepřestávejte zlepšovat

Podnikové IT systémy se mění, ostatně stejně jako Vaše firma. Staré chyby jsou odstraněny a přibývají nové funkce. Když chcete zůstat daleko před konkurencí, nesmíte zapomenout na časté aktualizace a konstantní customizaci, díky které bude Váš systém stále přesně odpovídat na potřeby Vaší firmy.
 

Jak vybrat ERP systém?

Nabídka podnikových IT systémů je široká a jednotlivé varianty se různí. Je na každé firmě, aby určila několik faktorů, podle kterých bude ERP vybírat. Jaké otázky si položit?
 
  • Jaké zdroje potřebuji plánovat a řídit?
  • Jak komplikovaná je dosavadní infrastruktura?
  • Jaká je lidská kapacita firmy?
  • Jaké jsou plány do budoucna? Plánuje se rozšiřování?
  • Preferuji software na firemním serveru, nebo na externím cloudu?
 
Možností je hodně, ale občas je těžké najít tu správnou. Naši odborníci se ERP věnují už přes 20 let a rádi Vám poradí při hledání řešení přímo pro Vás – stačí využít naši bezplatnou konzultaci
Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.