Varianty ERP a jaká bude nejlepší pro Vás

Varianty ERP a jaká bude nejlepší pro Vás
Články a zajímavosti

Plánování podnikových zdrojů tu bylo vždycky. Jestli se pohybujete v oblasti podnikání, určitě víte, jak důležitou roli hraje. Platy zaměstnanců, kde a jaké množství produktů se má vyrobit, jak bude vypadat letošní marketingová kampaň...

Plánování podnikových zdrojů tu bylo vždycky. Jestli se pohybujete v oblasti podnikání, určitě víte, jak důležitou roli hraje. Platy zaměstnanců, kde a jaké množství produktů se má vyrobit, jak bude vypadat letošní marketingová kampaň...  S novými technologiemi se ale razantně rozšiřují jeho možnosti, nyní si ho totiž mohou dovolit i střední a menší firmy. Díky ERP systémům můžete výrazně zvýšit efektivitu Vašeho podnikání. Jaké typy ERP systémů jsou ale vlastně k dispozici? Jak to funguje? A jak si vybrat takový, aby Vám co nejlépe vyhovoval?
 

Co je ERP?

Tak tedy popořadě, ERP (Enterprise resources management) je informační systém, který sbírá data z jednotlivých oddělení Vaší firmy a na jejich základě vypočítává ideální strategii do budoucna. Možnosti využití jsou široké, systém může fungovat privátně, na cloudu nebo hybridně a může cílit na všechno od rozpočtu po plánování lidských zdrojů. Konkrétní moduly funkcí jsou například:
 
  • HRM (human resources management)
  • spravování financí
  • prodej a marketing
  • CRM systémy
  • výroba
  • správa skladů
  • kontrola nákupů
 
Samozřejmě nemusíte využívat všechny moduly ERP softwaru, je jen a jen na Vás, které si vyberete. Kouzlo ERP spočívá právě v jeho nastavitelnosti. ERP systém dále umožňuje lepší propojení jednotlivých oddělení Vaší firmy, která do té doby fungovala víceméně nezávisle. To výrazně zvyšuje efektivitu, protože různá oddělení díky ERP mohou lépe spolupracovat.
 

Nejlepší ERP systém pro Vás

Výběr správného typu ERP systému není radno uspěchat. V první řadě je třeba si určit, proč vlastně ERP systém potřebujete.  Trápí vás účetní? Nemáte dostatečný přehled o skladovaném zboží? Nejste si jisti, jak koncipovat rozpočet? Rozmyslete si, na co by se měl Váš ERP systém zaměřit.
Dále je třeba si uvědomit, že na fungování ERP systému je třeba i hardware. Podle majitele serverů se ERP řešení dělí na několik typů:
 
  • privátní ERP
  • cloudové ERP
  • hybridní ERP
  • sociální ERP
 

Privátní ERP

Nejstarší typ ERP, používán hlavně u velkých firem, protože je náročný na údržbu a financování. Výhodou může být, že data zůstávají ve firmě a nikdo jiný k nim nemá přístup. Toto řešení je ale trochu neohrabané, protože máte pevně danou výpočetní kapacitu, která se nedá rozšířit bez dokoupení dalšího hardwaru
 

Cloudové (online) ERP

Dnes je ovšem možné zařídit si ERP přes cloud. Online ERP je výrazně levnější a uživatelsky jednodušší, mimo jiné i proto se dnes těší takové oblibě. Největší výhodou online ERP je vysoká flexibilita, kdykoliv si ho můžete nechat přenastavit, rozšířit, nebo jinak upravit. Navíc Vám se vším pomůže Váš ERP poskytovatel.
 

Kombinované ERP

Pokud se bojíte o svá data, ale nechcete zřizovat příliš velké serverové centrum, doporučuje se typ kombinovaný, kdy citlivé informace zpracovávají Vaše privátní servery a část výpočetní kapacity je outsourcována přes cloud formou online ERP. Pozor! Ukládání osobních dat klientů na cloud může přinést legislativní problémy v souvislosti s GDPR. Nevíte si s tím rady? Můžeme Vám poskytnout konzultaci zdarma.
 

Sociální ERP

Sociální ERP v sobě zahrnuje rozhraní pro zákazníky na bázi sociální sítě. To výrazně usnadňuje komunikaci a zvyšuje efektivitu, zvláště u mladší generace klientů. 
 

Teď to jen spustit…

Jak bylo již zmíněno, při výběru a implementaci ERP hraje zcela zásadní roli poskytovatel. Je třeba si předem dobře zjistit, jak přesně nabízený produkt funguje, zda je v pořizovací ceně i školení pro zaměstnance, aby se naučili pracovat s novým programem. Také je dobré si zkontrolovat, jaké ERP systémy používají jiné firmy z oboru. Proto Vám Algotech nabízí poradenství při výběru ERP systému. Pomůžeme Vám s výběrem, customizací i implementací ERP. 
 
 
Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.