Zpráva NÚKIB za rok 2020 - jaké jsou aktuální trendy ve světě kyberbezpečnosti

Zpráva NÚKIB za rok 2020 - jaké jsou aktuální trendy ve světě kyberbezpečnosti
Články a zajímavosti

V  loňském roce došlo na území ČR ke 468 hlášeným kybernetickým útokům. To je více než dvojnásobek oproti roku 2019. V oblasti kyberbezpečnosti bylo celkem nahlášeno 8 013 trestných činů. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal statistickou zprávu za rok 2020. Jak vypadá současná situace? Co se ve světě kyberbezpečnosti změnilo? Ale hlavně, na co si dát největší pozor?

V loňském roce došlo na území ČR ke 468 hlášeným kybernetickým útokům. To je více než dvojnásobek oproti roku 2019. V oblasti kyberbezpečnosti bylo celkem nahlášeno 8 073 trestných činů. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal statistickou zprávu za rok 2020. Jak vypadá současná situace? Co se ve světě kyberbezpečnosti změnilo? Ale hlavně, na co si dát největší pozor? 

 

Ransomware na vzestupu 

 

Určitě jste zaznamenali kybernetický útok na Fakultní nemocnici Brno, který proběhl loni v březnu. Došlo k zablokování nemocničních informačních systémů a výraznému omezení provozu. Výsledné škody se pohybovaly v řádu stovek milionů korun. Naštěstí byly napadeny primárně administrativní systémy, takže si útok nevyžádal oběti na životech pacientů. Ransomwarové útoky byly zaznamenány také ve společnosti Povodí Vltavy (tam hackeři neuspěli) nebo na radnici městské části Prahy 3, kde byla část systémů na několik dní vyřazena z provozu. S ransomwarem se loni setkalo neuvěřitelných 28 % respondentů dotazníku NÚKIB. 

 

Phishing – rybáři osobních údajů 

 

Phishingové a podvodné emaily loni tvořily 22 % všech zaznamenaných útoků. CSIRT.CZ jich letos řešil 738. Už se ale nejedná o pohádky s nigerijským princem, které znáte z 90. let. Současní hackeři jsou mnohem vynalézavější. Kromě phishingových útoků souvisejících s pandemií (falešné výsledky testů nebo trasování) jsou nečastějšími triky napodobování emailů od zásilkových služeb, nebo dokonce falšování interní firemní komunikace. Nejčastějším cílem phishingových útoků jsou organizace veřejného sektoru. 

 

Alarmující nepřipravenost 

 

Do průzkumu NÚKIB o prevenci kybernetických hrozeb se zapojilo celkem 222 subjektů, získaná data nejsou vůbec příznivá. Česká republika si v oblasti kyberbezpečnosti obecně nestojí příliš dobře a konkrétní problémy je třeba adresovat co nejdříve. 

 

Nedostatek financí 

Oproti roku 2019 43 % dotazovaných firem snížilo svoje výdaje na kybernetickou bezpečnost. U 39 % respondentů zůstal stejný, 12 % svůj rozpočet na kyberbezpečnost navýšilo a 6 % nedokáže na otázku odpovědět. Navíc u 62 % firem peníze na kyberbezpečnost tvoří méně než 2 % celkového rozpočtu.  

 

Chybí odborníci 

S nedostatkem alokovaných financí se přímo pojí další problém – firmy (hlavně ty spadající do veřejného sektoru) trpí kritickým nedostatkem odborných pracovníků, hlavně architektů kybernetické bezpečnosti. IT odborníci nemají žádnou motivaci ve veřejném sektoru pracovat, protože jsou zde výrazně podhodnocováni. 

 

Povědomí 

Trochu lépe jsou na tom české firmy s povědomím o problematice. 60 % všech respondentů se správně domnívá, že rozpočet na kybernetickou bezpečnost nebyl v roce 2020 dostatečný. 72 % všech zaměstnanců v oboru má alespoň pětiletou praxi. Ale! 35 % respondentů neorganizuje pravidelná bezpečnostní školení, takže jejich zaměstnanci mají buď zastaralé, nebo žádné informace. A 46 % respondentů ve své firmě neprovádí žádnou formu bezpečnostního testování, což je ten nejpalčivější problém. 

Bavíme se hlavně o phishingových testech, jednoduchém softwaru, který za vás zkontroluje příchozí e-mailovou komunikaci a označí potenciální pokus o phishing. Phishingové testování není finančně náročné a můžete si jím ušetřit spoustu času a peněz. Ne nadarmo se říká, že data jsou nová ropa. Udělejte pro ochranu těch svých maximum. Kontaktujte nás a společně pro vaši firmu vytvoříme testovací řešení na míru.  

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.