Registrace bankovních účtů: změna pro podnikatele na Slovensku

Registrace bankovních účtů: změna pro podnikatele na Slovensku
Články a zajímavosti

Podnikatelé na Slovensku musí nahlašovat daňovému úřadu, jaké používají bankovní účty. Slovenské Ministerstvo financí v roce 2020 tuto povinnost zrušilo, nyní ji však opět zavádí do praxe. Důvodem je především snaha zabránit daňovým podvodům. Novela zákona platí od 15. 11. 2021, první veřejné seznamy plátců jsou k dispozici od začátku roku 2022. Proč jsou pro vás důležité?

Podnikatelé na Slovensku musí nahlašovat daňovému úřadu, jaké používají bankovní účty. Slovenské Ministerstvo financí v roce 2020 tuto povinnost zrušilo, nyní ji však opět zavádí do praxe. Důvodem je především snaha zabránit daňovým podvodům. Novela zákona platí od 15. 11. 2021, první veřejné seznamy plátců jsou k dispozici od začátku roku 2022. Proč jsou pro vás důležité?

Kdo musí bankovní účty nahlašovat?

Jak bylo řečeno výše, novela zákona se týká pouze podnikatelů, kteří jsou zároveň plátci DPH. Ti mají povinnost nahlásit daňovému úřadu, jaké bankovní účty používají nebo plánují používat pro své podnikání. Poté, co novela vstoupila v platnost, měli slovenští podnikatelé povinnost všechny účty nahlásit do 30. 11. 2021.

Zákon se vás ale týká i v případě, že jste v této době plátci DPH ještě nebyli, ale nyní se jimi stáváte. Pokud tomu tak je, musíte účet nebo účty daňovému úřadu nahlásit ve stejný den, kdy se registrujete jako plátce DPH.

Pokud si kromě stávajícího zřídíte nový bankovní účet, který chcete pro podnikání využívat, musíte ho rovněž nahlásit ve stejný den, kdy si účet v bance zřídíte.

V případě, že plátci DPH nejste, nové nařízení se vás vůbec netýká a své účty nikomu nahlašovat nemusíte.

Co se od ledna 2022 změnilo?

Od 1. 1. 2022 je na základě registrace účtů k dispozici seznam, který mají poplatníci používat pro platby tuzemským dodavatelům. Ačkoliv to tak možná nevypadá, tento seznam je pro vás důležitý. Jako poplatníci totiž ručíte za DPH a máte povinnost kontrolovat, zda jste dodavateli za jeho služby nebo zboží požadovanou částku zaplatili na účet, který je zapsán v tomto seznamu. Pokud by se stalo, že za službu zaplatíte na jiný než zde uvedený účet, a dodavatel zároveň nezaplatí DPH, může jeho zaplacení daňový úřad vyžadovat po vás.

Seznam najdete na webových stránkách daňového úřadu. Ten ho bude nadále i pravidelně aktualizovat.

Můžete se vyhnout tzv. „ručení za DPH“ tím, že dodavateli vystavíte fakturu bez DPH a sami ho zaplatíte na „účet správce daně“ (tedy daňovému úřadu) dotyčného dodavatele. Tento krok vám poskytne jistotu, že bude vše v pořádku i v případě, že dodavatel DPH nezaplatí. Pokud dodavatel DPH zaplatí, a vy jste ho zároveň už uhradili, vzniká daňový přeplatek, který se vám následně vrátí.

Na zaregistrovaný bankovní účet vám tedy z daňového úřadu rovněž automaticky přijdou jakékoliv další přeplatky.

Řešení od Algotechu

Pokud si s novým nařízením nevíte rady, můžeme vám nabídnout obdobné řešení, které nabízíme u stejného požadavku Českého finančního úřadu, který platí už několik let.

Poskytneme vám řešení pro Oracle ERP systémy, které zahrnuje:

  • Načítání dat z webu Slovenského daňového úřadu v nočním běhu.
  • Uložení dat v databázi Oracle ERP.
  • Pravidelnou aktualizaci dat.
  • Kontrolní report před generováním příkazu k úhradě.
  • Kontrolu účtů v platební skupině na nezveřejněný účet.

Díky tomu nebudete muset individuálně kontrolovat každý z účtů na webu úřadu a zároveň se vyhnete možným pochybením. Neváhejte a ozvěte se nám!

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.