5 trendů v oblasti umělé inteligence pro rok 2022

5 trendů v oblasti umělé inteligence pro rok 2022
Články a zajímavosti

Dočkáme se naplnění katastrofických scénářů, kdy se umělá inteligence (AI) stane hrozbou? Čekají nás v roce 2022 převratné změny, které díky AI odstartují novou průmyslovou revoluci? Bude mít neustále zrychlující digitalizace a virtualizace dopad na podnikání, společnosti i běžný život? Vybrali jsme pro vás 5 nejprogresivnějších trendů AI, které změní naši budoucnost.

Dočkáme se naplnění katastrofických scénářů, kdy se umělá inteligence (AI) stane hrozbou? Čekají nás v roce 2022 převratné změny, které díky AI odstartují novou průmyslovou revoluci? Bude mít neustále zrychlující digitalizace a virtualizace dopad na podnikání, společnosti i běžný život? Vybrali jsme pro vás 5 nejprogresivnějších trendů AI, které změní naši budoucnost.

Nejprve si však ujasněme samotný termín umělá inteligence (AI – Artificial Intelligence). Můžeme ji rozdělit na AI obecnou (popř. skutečnou) a AI speciální. Obecná AI se umí sama učit a přizpůsobovat se měnícím se podmínkám, popř. si uvědomit sama sebe. V současnosti patří do oblasti science fiction a její vývoj je navzdory obecným představám okrajovou záležitostí.

Proto se budeme zabývat AI speciální. Ta se zaměřuje na řešení konkrétních problémů a hledání dalších aplikací již vyvinutých technik. Sem patří např. rozpoznávání obrazu nebo třeba algoritmus, který zjišťuje, jak se chovají a agregují proteiny v lidském těle.

1. Robustnější AI modely ovlivní strukturu zaměstnanosti

Podle CTO společnosti Verne Global Tate Cantrella se budou modely umělé inteligence a strojového učení i nadále rozšiřovat. Budou čerpat z ještě větších datových sad a vytvářet stále přesnější rozhodnutí. V praxi to znamená lépe odpovídat na otázky, sumarizovat texty a mnoho dalšího. Nejnovější model Open AI GPT3 je 100x větší než jeho předchůdce. Dokáže psát články, které jsou považovány za nerozeznatelné od těch napsaných lidmi.

Podle Martina Cíglera ze společnosti Solitey dojde v příštím roce k ještě větší automatizaci procesů a posílení lidských schopností spojením s umělou inteligencí. Právě toto propojení by podle analytiků společnosti Gartner mohlo zajistit snížení provozních nákladů až o 30 %.

Výzkumníci z IDC k tomu ve své zprávě dodávají, že 85 % podniků zkombinuje lidské odborné znalosti s AI, díky čemuž budou pracovníci během 4 následujících let o 25 % produktivnější a efektivnější.

V roce 2022 bude AI pravděpodobně nahrazovat pracovní pozice v odvětvích jako finančnictví, zdravotnictví, právní služby a vývoj SW. Bude se to týkat zejména nejnižších juniorních pozic a stážistů. To v budoucnu ztíží čerstvým absolventům nastupujícím do zaměstnání získávání pracovních zkušeností.

2. Kybernetická bezpečnost

Jak už jsme naznačili v úvodu, AI může být dobrý sluha, ale také špatný pán. Zatímco mnoho aplikací AI bude obrovským přínosem, můžeme na druhé straně očekávat růst kybernetické kriminality. Už dnes výrazně narůstá počet kybernetických útoků, které jsou navíc stále komplexnější. V roce 2022 bude stále více kybernetických útočníků používat AI k vylepšování a personalizaci útoků na podnikové infrastruktury.

Každá mince má však dvě strany. Stále více podniků investuje do kybernetické ochrany založené právě na AI, aby tyto útoky buď zmařily, nebo dokonce podnikly preventivní opatření. Stále skloňovanějším trendem je cybersecurity mesh neboli kyberbezpečnostní pletivo. Jde o flexibilní architekturu, která integruje bezpečnostní služby. Samostatná bezpečnostní řešení vzájemně spolupracují a synergicky zlepšují celkové zabezpečení včetně dodržování bezpečnostních zásad v cloudových i necloudových prostředích.

3. Strategičtější rozvoj automatizace a průmyslu

Průmysl 4.0, strojové učení, umělá inteligence. Pojmy, které se staly novodobou mantrou velkých průmyslových hráčů. Zaměření na inovace však mnohdy vedlo do slepých uliček „vylepšování pro vylepšování“. Nezbytnost těchto inovací nebo jejich ekonomická návratnost byla mnohdy až na nižších příčkách žebříčku priorit.

Tento trend by se měl v roce 2022 změnit. Jedním z důvodů je rostoucí cena energií i rostoucí význam udržitelnosti. To znamená i růst nákladů na trénování stále složitějších modelů AI. Podle Tate Cantrella z Verne Global Tate Cantrella bude průmysl strategičtější, přehodnotí velikost a zaměření těchto modelů a simulací, než aby se jen rozšiřoval kvůli nákladné expanzi.

4. Kreativní zapojení AI do nových oborů

Výzkumníci společnosti Forrester ve své studii předpovídají, že kreativní systémy AI získají v roce 2022 desítky patentů. AI nové generace podněcuje vývoj nových kreativních podnikových aplikací. Posílí obchodní kreativitu, a tím i zákaznickou zkušenost. Nástroje umělé inteligence umožní e-shopům, firmám i korporacím de facto „samoobslužný“ přístup ve vztahu k zákazníkům, pracovníkům nebo jednotlivcům.

Naprosto zásadní dopady rozvoje AI čekejme v lékařství, kde může sehrát klíčovou roliv bojích proti nejrůznějším virovým epidemiím i do budoucna. AI postupně proniká i do diagnostiky včetně dosud nemyslitelných odvětví jako je psychiatrie, kde se zlepšuje úspěšnost modelů diagnostikovat schizoidní poruchy i na vzorku pouhých 300 slov.

Generativní AI má potenciál vytvářet nové formy kreativního obsahu. Urychlí také cykly výzkumu a vývoje v různých oblastech od dopravy až po tvorbu produktů.

5. Transparentnost, vysvětlitelnost a etika AI

Oč rychleji postupuje technologický pokrok, o to víc bije do očí zaostávající právní rámec. Otázky, které si dříve pokládali autoři fantastické literatury, by nyní měli začít řešit zákonodárci dřív, než bude pozdě.

AI vnímáme často jako „černou skříňku“, o které příliš nevíme, jak vlastně funguje. Brzy nastanou případy, kdy bude AI silně vnímána jako škodlivá. Kupříkladu ve společnosti, která plánuje AI využívat i v situacích jako je propouštění zaměstnanců. O čem dovolíme algoritmům AI rozhodovat a o čem už ne? Ačkoliv má AI téměř nezměrný výpočetní výkon, úzkost zaměření bez práce se širšími souvislostmi často vede k překvapivému a nechtěnému vývoji.

Kdo bude zodpovědný za havárii autonomně řízeného vozidla? Řidič? Výrobce automobilu? Nebo vývojář AI? Transparentní a vysvětlitelná AI nabývá v posledních letech na významu. Ať už z pohledu problematiky autorských práv nebo z jiných právních hledisek. Na půdě EU vznikl první návrh zákona o AI.

Budoucnost a přítomnost

Jakkoliv některé z naznačených trendů znějí jako hudba budoucnosti, vězte, že každý trend má svůj počátek. Ten zažíváme právě nyní, v přítomnosti. Abyste svoji budoucnost nezaspali, nabízíme vám už dnes produkty, které AI naplno využívají. Ať už se jedná o komplexní bezpečnostní řešení Sophos, které využívá strojové učení k predikci kybernetických útoků, nebo ERP systémy, které pomocí AI zautomatizují vaše firemní procesy. Kontaktujte nás, doporučíme vám produkt, se kterým vás budoucnost nezaskočí.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.