Internet věcí – kde vám pomůže a jak?

Internet věcí – kde vám pomůže a jak?
Články a zajímavosti

Je internet věcí (IoT – Internet of Things) pouze dnes a denně omílanou a prázdnou mantrou průmyslových hráčů a IT žurnalistů? Nebo se stáváme skutečně svědky nové průmyslové revoluce, tzv. průmyslu 4.0? Sjednotíme roztříštěnost pojmu IoT, vysvětlíme základy a ukážeme vám nejzajímavější využití IoT pro osobní potřebu i pro vaše podnikání.

Je internet věcí (IoT – Internet of Things) pouze dnes a denně omílanou a prázdnou mantrou průmyslových hráčů a IT žurnalistů? Nebo se stáváme skutečně svědky nové průmyslové revoluce, tzv. průmyslu 4.0? Sjednotíme roztříštěnost pojmu IoT, vysvětlíme základy a ukážeme vám nejzajímavější využití IoT pro osobní potřebu i pro vaše podnikání.

Co si můžeme představit pod IoT? Jde o označení pro síť fyzických zařízení vybavených elektronikou, softwarem, senzory a síťovou konektivitou. Ta umožňuje těmto IoT zařízením se propojit a vyměňovat si data. Každé z těchto zařízení je jasně identifikovatelné a dakáže pracovat samostatně v existující infrastruktuře internetu. Díky IoT se mohou propojit nejen průmyslová čidla a smartphony, ale i předměty denní potřeby, např. kuchyňské spotřebiče, automobily, hračky nebo centrální systémy obytných domů.

Veřejný sektor a státní správa

IoT je pojem, který je obvykle spojovaný pouze s průmyslem a předměty denní spotřeby, přesto však jeho velký potenciál leží právě ve veřejném sektoru. Uplatnění najde v těchto sférách:

  • chytrá města

  • řízení infrastruktury
  • zdravotnictví

Koncept tzv. chytrých měst počítá s nasazením IoT v oblastech jako je management odpadu, parkování, monitoring hluku a kvality ovzduší i dálkové odečty. Vzdálené odečty z chytrých plynoměrů a elektroměrů přitom nemusí být doménou pouze veřejného sektoru.

V oblasti řízení infrastruktury jsme zatím spíše na začátku. Přesto můžeme v budoucnosti čekat plošné nasazování IoT v dopravě, kde povede např. k větší plynulosti efektivnějším řízením signalizace jako jsou semafory, návěstidla a železniční přejezdy. V energetice předpokládáme efektivnější řízení větrných elektráren i distribuční sítě pomocí meteorologických dat z IoT senzorů.

Zdravotnictví na masivnější nasazení IoT zatím čeká, nicméně dostupnost zdravotnických funkcí nabídnou zařízení pro osobní potřebu.

Osobní a spotřebitelské využití

Spotřebitelský zájem o IoT každoročně strmě roste. Využívá se v těchto oblastech:

  • wearables – nositelná elektronika

  • chytré automobily
  • chytrá domácnost

Tzv. nositelnosti, tedy drobnou elektroniku pro osobní použití, už dnes vnímáme jako běžnou věc. Patří sem zejména chytré náramky a hodinky; chytré brýle jsou stále ještě okrajovou věcí pro technologické nadšence. Pomocí vestavěných senzorů můžete snadno měřit a analyzovat kvalitu spánku, pohyb a srdeční tep, ale i dostávat notifikace ze smartphonu nebo bezkontaktně platit či odemykat chytré zámky.

Chytrá auta už můžeme běžně používat, ale jejich vzájemná komunikace je ještě otázkou dalších dekád. Přesto na IoT automobilů intenzivně pracují technologičtí giganti jako Google a Microsoft – s vidinou radikálního řešení problémů jako jsou dopravní zácpy a nehody.

Přijdete domů, rozsvítí se světlo v intenzitě dle denní doby, začne hrát vaše oblíbená hudba a lednička zahlásí, že dochází jogurt. To vše za předpokladu, že bydlíte v chytré domácnosti. Řízení světel a vytápění se stává stále běžnější záležitostí a chytrých spotřebičů neustále přibývá. Pro většinu spotřebitelů je zatím chytrá domácnost spíše zpestřením či technologickým výstřelkem. Pro seniory nebo lidi s tělesným postižením však může být chytrá domácnost neocenitelným pomocníkem.

Zemědělství a průmysl

Jakkoliv se to na první pohled může zdát krajně nepravděpodobné, IoT nachází celou řadu uplatnění i v jednom z nejstarších odvětví, kterému se lidé věnují – v zemědělství. Chytrá farma získá díky IoT silné a efektivní nástroje:

  • plánování výsevu
  • ostraha v reálném čase
  • stav půdy a intenzita slunečního svitu v reálném čase
  • správa majetku a zákonná evidence

Pokročilá IoT čidla navíc vydrží pracovat na jednu baterii až 10 let. Smart farming bude do budoucna jednou z nejdůležitějších oblastí, díky optimalizaci využití stále ubývající zemědělské půdy.

Největší inovace v oblasti IoT pochopitelně spadají do sféry průmyslu, kde mnohdy hovoříme o IIoT, tedy Industrial Internet of Things (průmyslový internet věcí). Ten dokáže využít data ze senzorů, strojové učení a big data k tomu, aby došlo ke zvýšení efektivity i bezpečnosti ve výrobě nebo logistice. Příklady nasazení IIoT můžeme rozdělit do několika okruhů:

  • vzdálený monitoring
  • prediktivní údržba
  • správa budov
  • výroba
  • logistika

Vzdálené monitorování libovolných prostředků (včetně těžkých strojů, vozidel, a dokonce i zaměstnanců) vám sníží náklady na služby (včetně spotřeby a opotřebení) a zdokonalí vaše obchodní procesy. Zjistíte, kde se vaše zdroje v daném okamžiku nacházejí pro zlepšení služeb v terénu, posílení bezpečnosti i zvýšení bezpečnosti zaměstnanců.

Prediktivní funkce údržby vám umožní zasáhnout ještě předtím, než si zákazníci uvědomí, že se jedná o problém. Díky predikci zjistíte, jaké provozní podmínky způsobují poruchy či zpomalení. Dozvíte se v předstihu, jaké náhradní díly musíte naskladnit dříve, než nastanou problémy s opravou.

Vzdálená správa budov vám zlepší energetickou účinnost, využití prostor, produktivitu a bezpečnost pomocí shromážděných dat. Ušetříte prostředky tím, že automatizujete osvětlení nebo optimalizujete cykly vytápění a chlazení.

Díky IIoT internetu věcí je možné se poučit z vlastních systémů a najít ve výrobě nové způsoby řízení procesů a kvality výrobků pomocí dat ze senzorů. Díky tomu identifikujete kritické body, které snižují efektivitu, omezíte výpadky způsobené neplánovanou údržbou nebo selháním zařízení a odstraníte nestandardní díly nebo chyby před dokončením produktu.

Tip: Přečtěte si, jak IoT propojit s CRM, abyste docílili ještě lepší zákaznické zkušenosti!

Integrace IoT s podnikovými systémy

Chytré hodinky nebo chytrá žárovka nepředstavují v současnosti žádný technologický výstřelek. Oproti tomu chytrá továrna už představuje jiný level, který sice znamená další investice, ale také efektivnější výrobu, údržbu, logistiku a vyšší bezpečnost. Všechna IoT zařízení navíc obvykle vyžadují jednu společnou platformu, díky které máte na jednom místě veškerý monitoring, správu, reporty i řízení.

Takovou platformu představují podnikové informační systémy. Oracle JD Edwards Enterprise Oneveškeré konektory pro IoT a navíc vám nabídne přátelské uživatelské rozhraní. Kontaktujte nás, pomůžeme vám s výběrem toho nejlepšího ERP pro všechna vaše IoT zařízení.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.