„Trezor as a service“ aneb hardwarová paralela k výhodám cloudových služeb

„Trezor as a service“ aneb hardwarová paralela k výhodám cloudových služeb
Články a zajímavosti

Tento článek není oslavou služeb jakékoli tuzemské banky ani výrobce sejfů, ale pokusem o odlehčený pohled na výhody cloudových služeb.

Není trezor jako trezor

O tom, že cloud a cloudová úložiště jsou již běžnou součástí našeho života, bylo napsáno už mnoho příspěvků s mnoha argumenty. Jeden neobvyklý ale vzešel z povídání u piva s jedním kamarádem. Mimochodem osobní posezení s kamarády žádný cloud ani videokonference nikdy nenahradí.

Během rozhovoru jsme narazili na téma uložení cenností. Kamarád se totiž zmínil, že měl doma poměrně hodně cenných dokumentů, jako jsou akcie, dluhopisy, zakládací listiny, rodné listy, fotografie, samozřejmě rodinné šperky a nějaké ty drahé kovy.

První, co kamaráda napadlo, bylo nechat si nainstalovat trezor u sebe doma. Pustil se tedy do zjišťování typů a úrovně zabezpečení různých trezorů, jejich ohnivzdornosti, instalaci a tak podobně. Jak se do této problematiky nořil čím dál tím hlouběji, zjišťoval, že potřebuje mnohem dražší trezor, než si na začátku myslel. Rostla nejen cena samotného trezoru, ale také náročnost na instalaci.

Dalším problémem bylo místo, kam by si měl nechat v domě trezor nainstalovat. Lákavou představu trezoru skrytého za obrazem, jak to vídáme ve starších filmech, brzy opustil. A nechat si rozbourat poměrně nový dům, se kamarádovi taky moc nechtělo.

Začal tedy hledat jinou cestu a uvědomil si, že dávno využívá na většinu svých aktivit nejrůznějších služeb. Došel k závěru, že jeho cennosti představují něco jako velmi důležitá data, která měl potřebu uložit v zabezpečeném úložišti a mít k nim přístup.

 

Trezor jako služba

Nakonec se rozhodl využít služeb banky, která pronajímá trezory. Kamarád se mi svěřil, že se mu původně zdála cena pronájmu trezoru poměrně vysoká, ale když si to porovnal s cenou pořízení trezoru, rozbouráním domu, a hlavně nesrovnatelnou úrovní zabezpečení věcí uložených v bankovním trezoru, výsledná cena pronájmu včetně pojištění byla při rozložení v čase adekvátní. Navíc prý bankovního úředníka zajímá mnohem méně než vlastní manželku, co vlastně do trezoru ukládá.

Další výhodou je, že pokud bude nespokojený, může odejít jinam. To by u trezoru zazděného u něho doma, pokud by zjistil, že si třeba vybral špatný typ nebo potřeboval větší, jednoduše udělat nemohl.

Kamarád mi nakonec povídá: „Vidíš, nakonec jsem se zachoval při výběru trezoru stejně, jako když jsme se ve firmě rozhodovali o přenesení našich dat do cloudu. A za ušetřené peníze jsem si koupil další aktiva, která jsem si do trezoru uložil“.

Tento příměr výběru trezoru ke cloudovému úložišti funguje jako hezký argument pro ty, kteří o cloudových službách uvažují. Nebo aby se ujistili, že se rozhodli správně. Je vždy důležité posoudit všechna pro a proti, což kamarád udělal.

A co vy? Také se rozhodujete pro cloud? Třeba vám můj příběh trochu pomůže anebo budete chtít slyšet víc.

 

Pavel Marek, Senior Sales Manager, Algotech

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.