Využijte příležitost výhodné migrace ze SAPu na jiný ERP systém

Využijte příležitost výhodné migrace ze SAPu na jiný ERP systém
Články a zajímavosti

Používáte systém SAP? Pokud ano, zbystřete: do konce roku 2024 končí podpora platforem NetWeaver a R/3, do konce roku 2027 končí SAP s podporou Business Suite 7. S reimplementací nové verze S/4HANA jsou obvykle spojená nemalá rizika a úskalí. Přečtěte si o nich, a především o tom, jak jim účinně předejít.

Na první pohled nejde o žádnou alarmující zprávu. Možná si říkáte, že máte na upgrade ještě poměrně dost času. Možná dokonce uvažujete o variantě, že s vaším dosavadním systémem budete jednoduše pokračovat dál i bez podpory ze strany výrobce. Ano, to pochopitelně můžete, systém budete moci samozřejmě dále používat. Vystavujete se však značným rizikům:

  • Ztráta SW/HW kompatibility – výrobce již nebude systém nadále aktualizovat, ale software, který v podniku používáte (vč. např. operačních systémů) aktualizovaný bude. Čím déle tento stav bude trvat, tím větší je šance, že dojde ke ztrátě kompatibility některého z programových komponentů. Stejná situace může teoreticky nastat i po zakoupení nového hardwaru.
  • Ohrožení kybernetické bezpečnosti – jelikož nebude systém dostávat v rámci podpory od výrobce ani žádné bezpečností záplaty, vystavíte se riziku narušení bezpečnosti dat a informací.
  • Legislativní diskrepance – legislativa se sice nevyvíjí tak závratným tempem jako HW a SW, přesto však dochází k novelám a úpravám. Tyto změny se však neprojeví v neaktualizované verzi systému, což může být fatální např. v situaci, kdy používáte modul pro účetnictví a dojde ke změnám sazeb DPH.

 

Přechod na novou verzi systému

V tomto okamžiku možná začínáte uvažovat o přechodu na novou verzi SAP. Reimplementace je však neuvěřitelně komplikovaná a nákladná. V první řadě budete muset provést důkladnou analýzu a opětovné zmapování všech firemních procesů. Následně budete muset vypracovat přípravu strategie přechodu na novou verzi.

Pokud se pro přechod rozhodnete, počítejte s tím, že jde z procesního i technického hlediska o mimořádně složitý proces. Ten zahrnuje sled velkého množství kroků, jako jsou konverze dat, migrace databází, tvorba datového modelu, úprava zákaznických modifikací a mnoho dalších. Po splnění všech kroků následuje reinženýring systému – postupný přechod na nové SAP S/4HANA procesy s uživatelským prostředím Fiori.

 

Není času nazbyt

V České republice existuje přibližně 1300 podniků a organizací, které používají SAP. Pokud by se všechny rozhodly pro přechod na novou verzi, podle střízlivých odhadů společnosti KPMG by to znamenalo:

  • vykonání 8 milionů mandays SAP konzultantů a vývojářů,
  • náklady se budou pohybovat ve výši okolo 100 miliard Kč,
  • přetlak poptávky nad kapacitou implementátorů SAP (cca 50 podniků ročně), díky kterému se na všechny zájemce téměř určitě nedostane.

Pokud se nakonec skutečně rozhodnete pro migraci na vyšší verzi, doporučujeme zahájit všechny potřebné úkony co nejdříve.

 

Výhodnější alternativa – migrace na JD Edwards

Existuje ale další cesta – migrace na jiný ERP systém. Nejlépe takový, jehož výrobce vám poskytuje garanci doživotní podpory systému. Takovým systémem je Oracle JD Edwards. Skládá se z integrované sady aplikací pro řízení celého podniku. Jedná se o moderní, uživatelsky přátelský, plně integrovaný a otevřený podnikový informační systém. Obsahuje bohatou funkcionalitu pro ucelenou podporu procesů z oblasti řízení podnikových zdrojů (ERP), řízení vztahů se zákazníky (CRM) a řízení a plánování dodavatelských řetězců (SCM).

Mezi jeho přednosti patří zejména:

  • výhodnější cena,
  • garance rozvoje systému minimálně 10 let,
  • záruka doživotní podpory systému (i pro staré verze),
  • možnost volby mezi „on premise“ a cloudovým řešením,
  • moderní a uživatelsky přátelské uživatelské rozhraní nebo
  • vždy aktuální implementace legislativních požadavků.

 

Tip: Přečtěte si více o migraci na Oracle JD Edwards.

 

Stále váháte, zda přejít na novou verzi SAP, nebo raději migrovat na systém od Oracle? Připravte si podrobnou analýzu a strategii a přizvěte spolehlivého partnera, který má s implementací ERP systémů desítky let zkušeností. V Algotechu jsme připraveni vás provést procesem implementace krok za krokem. Obraťte se na nás a domluvte si vstupní konzultaci zdarma.

 

 

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.