Algotech prvním schváleným poskytovatelem cloudu pro státní správu

Algotech prvním schváleným poskytovatelem cloudu pro státní správu
Články a zajímavosti

Státní cloud? Podle všeho to vypadá, že jsme k němu zase o krok blíž. Stát pochopil, že digitalizace není výhradní záležitostí soukromých subjektů a podnikl první kroky k realizaci tzv. eGovernment cloudu.

V informační koncepci ČR se počítá s vybudováním národního cloud computingu, který by měl být realizován formou tzv. hybridního eGovernment cloudu (eGc). Ten se bude skládat ze dvou částí: státní (cloudové služby provozované a vlastněné přímo státem) a komerční (cloudové služby provozované soukromými poskytovateli na privátní infrastruktuře).

→ Tip: Přečtěte si o cloudu pro veřejný sektor a státní správu.

V současné době je státními orgány provozováno přibližně 7500 různých IS v on-premise datacentrech, které jsou z cca 85 % provozně a technologicky nevyhovující. Na provoz těchto systémů stát ročně vynakládá mezi přibližně 7 a 16 miliardami Kč ročně. Státní cloud by podle střízlivého odhadu měl ušetřit okolo 20 % dosud vynakládaných prostředků, tedy ušetřit jednotky miliard Kč.

Za účelem postupné realizace eGs stát zřídil tzv. Katalog cloud computingu.

 

Katalog cloud computingu

Katalog cloud computingu je veřejný seznam, který obsahuje údaje o:

  • poptávkách orgánů veřejné správy ČR po poskytnutí cloud computingu,
  • nabídkách poskytnutí cloud computingu orgánům veřejné správy,
  • cloud computingu využívaném orgány veřejné správy ČR.

Odpovědným správcem katalogu je Ministerstvo vnitra. Katalog obsahuje přesně definované služby. Z těch si budou vybírat podle přesně definované metodiky orgány státní správy, a to při zadávání poptávek cloudu či dalších infrastrukturálních služeb. Do katalogu už zaevidovalo první poptávku cloud computingu (IasS, PaaS, Saas) samotné Ministerstvo vnitra 23. 3. 2022, tedy následující den poté, co byli v katalogu zapsání první čtyři poskytovatelé cloudových služeb.

→ Tip: Přečtěte si o 3 základních typech cloud computingu.

 

Zápis do katalogu cloud computingu

Aby mohl být komerční poskytovatel cloudových služeb v katalogu uveden, musí absolvovat administrativně náročný proces zápisu. Ten mj. zahrnuje splnění 35 bezpečnostních kritérií. Jedním z mnoha kritérií bezpečnosti byl například i legislativní požadavek lokalizace datového centra na území České republiky. Ten společnost Algotech splňuje – tím zajištuje, že data státní správy (či jiných subjektů) migrovaná do cloudu skutečně zůstanou pouze na našem území.

Podařilo se nám úspěšně splnit všechna přísná kritéria a požadavky plynoucí ze zákona č. 365/2000 Sb. pro zápis do katalogu cloud computingu. Podle tohoto zákona je tedy Algotech způsobilý a oprávněný k zajištění požadované úrovně ochrany důvěrnosti, integrity a dostupnosti informací orgánů veřejné správy. Dále splňujeme všechny požadavky bezúhonnosti a způsobilosti pro poskytnutí cloud computingu orgánům veřejné správy z hlediska veřejného pořádku, bezpečnosti a dodržování práv třetích osob.

Ministerstvo vnitra rozhodlo o zapsání Algotechu na seznam dne 22.3., a to pod pořadovým číslem 001. Algotech se tak téhož dne stal prvním oficiálním schváleným poskytovatelem cloudu pro státní správu.

„Jsem rád, že jsme splnili podmínky pro zápis našeho Algotech Cloudu do katalogu služeb eGc. Jedná se o jeden z důležitých milníků, který odráží naši snahu o maximální profesionalitu a odpovědnost ve vztahu k ochraně dat a jejich dostupnosti,“ říká Petr Loužecký, ředitel pro cloudové služby společnosti Algotech, a dodává: „Jsme dlouhodobě přesvědčení, že cloud je vhodný pro většinu firem, organizací a institucí bez ohledu na jejich sektor či financování.“

Pokud nezastupujete orgán státní moci a nevybíráte tedy z katalogu cloud computingu, obraťte se rovnou přímo na nás, rádi vám poradíme s implementací optimálního cloudového řešení právě pro vás.

 

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.