Trendy v edge computingu, které by vám neměly uniknout

Trendy v edge computingu, které by vám neměly uniknout
Články a zajímavosti

Víte, že každoročně narůstá objem přenášených dat? V souvislosti s nástupem IoT (internetu věcí) předpokládají výzkumníci společnosti Gartner do roku 2025 nárůst o 61 %. Ukládání dat v cloudových datacentrech tlačí požadavky na šířku pásma sítě na hranice svých limitů. Řešení nabízí edge computing – výpočetní procesy jsou optimalizované a běží i na koncových zařízeních na okraji sítě (odtud „edge“), aby mezi serverem a klientem probíhala co nejmenší komunikace. Jaké jsou poslední IT trendy v edge computingu?

Trendem a „filozofií“ edge computingu je tedy odklon výpočtů pryč od datových center a tyto výpočty delegovat na zařízení na okraji sítě (ať už jde o chytré objekty, mobilní telefony nebo síťové brány) k provádění úkolů a poskytování služeb jménem cloudu. Počet IoT zařízení každý rok narůstá a před IT architekty tak stojí nová výzva, jak čelit požadavkům na zabezpečení IoT zařízení, škálovatelnost, spolehlivost, účinnost a rychlost.  

→  Tip: Podívejte, co je IoT (internet věcí) a jak jej využijete

Ačkoliv se v souvislosti s edge computingem používají i starší architektonické postupy, objevují se i nové trendy, které byste neměli opomenout. Pojďme si představit ty nejzajímavější.  

 

1. Nástup ARM a RISC řešení 

Pro specifický typ úloh náročný na data i výpočetní výkon potřebujete specifický hardware – řešení na míru nebo klasickou čipovou architekturu x86. Poslední dobou se ovšem prosazují řešení založená na úspornějších čipech architektury ARM. Nevýhodou je, že všechny tyto architekty jsou uzavřené. V tomto ohledu jsou revoluční zařízení postavená na architektuře RISC, která je otevřená už od procesu návrhu i stanovisku komunity založeném na kolektivních zkušenostech a výzkumu. S uplatňováním a přechodem na edge computing přecházejí na RISC i nadnárodní společnosti jako Alibaba nebo NXP. 

 

2. Škálování, škálování a zase to škálování 

Palčivým tématem edge computingu v otázkách konkrétních aplikací je jeho šířka, koncových bodů mohou být desetitisíce – nestačí vám zajistit jen dostatečnou šířku přenosového pásma a nízké latence. Experti tedy radí, abyste, kdykoliv je to možné, automatizovali mikro operace a prioritizovali stahování dat před jejich odesíláním. Rovněž provádějte raději atomizované aktualizace systému, aby se nestalo, že systém skončí aktualizovaný jen částečně, a tedy v chybně definovaném stavu. Vyhnete se tím i špičkám v zatížení. 

→  Tip: Přečtěte si o přínosech edge computingu

 

3. Bezpečnost až na prvním místě 

Zabezpečení edge computing zařízení byste měli věnovat důkladnou péči. Netýká se to jen aplikací typu autonomních vozidel nebo shromažďování citlivých dat. Ideálně byste měli nastavit model důvěryhodných výpočetních operací, tzv. confidental computing. Samozřejmostí by mělo být rovněž šifrování dat v době, kdy jsou používána zařízeními edge computingu. Confidental computing navíc zajišťuje, že zařízení edge computingu a IoT budou vykonávat pouze autorizované příkazy a kód. Zabraňuje se tak manipulaci s daty, která se komunikují napříč různými rozhraními.  

 

4. 5G a vRAN sítě 

Při budování 5G sítí přecházejí mobilní operátoři na topologii vRAN (Virtual Radio Access Networks), kde se využívají cloudové technologie pro automatizované nasazení a škálování a umístění úloh. Studie společnosti Red Hat ukazuje, že nasazení řešení vRAN přináší až 44% úsporu nákladů na vlastnictví sítě, a to ve srovnání s tradičními distribuovanými či centralizovanými konfiguracemi. Nativně cloudová a na kontejnerech založená řešení vRAN přinášejí nižší náklady, snadnější modernizaci a úpravy, možnost horizontálního škálování a menší vázanost na dodavatele než proprietární řešení nebo řešení založená na virtuálních počítačích. 

 

Pokud si na implementaci IoT a edge computing zařízení sami netroufáte, obraťte se na nás. Vytvoříme vám řešení přímo na míru vašim potřebám.  

 

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.