O čem se teď mluví ve světě IT? Přinášíme aktuality!

O čem se teď mluví ve světě IT? Přinášíme aktuality!
Články a zajímavosti

Svět IT se proměňuje tak rychle, že co bylo trendy včera, bude zítra dávnou minulostí. Pro někoho je to možná smutné, ale pro nás je to neskutečně fascinující kontinuální pokrok. A pokroku fandíme. Abyste se ale i vy dokázali ve změti novinek zorientovat, přinášíme v tomto článku několik z nich, které by podle nás měly určitě vzbudit váš zájem.

Umělá inteligence je stále inteligentnější

To, že počítač porazil v šachu Garryho Kasparova, je už více než 20 let stará záležitost. V roce 2016 pak společnost DeepMind vyvinula program, který dokázal opakovaně porazit evropského šampiona ve hře Go. Potom Češi Marin Schmid a Matěj Moravčík vyvinuli první umělou inteligenci na světě, která dokázala člověka porazit v pokeru. Teď pracují na algoritmu, který by dokázal předvídat vývoj trhu. To jen demonstruje nezměrný potenciál umělé inteligence, který dává nový rozměr úsloví, že „fantazii se meze nekladou“. A potvrzuje, že kolem umělé inteligence se budou točit další a další IT inovace. Pravděpodobně se stane zcela neodmyslitelnou součástí životů nás všech. Využít jejího potenciálu byste rozhodně měli i ve vaší firmě.

Na druhou stranu je ale třeba brát v potaz i odvrácené stránky umělé inteligence, a to především její snadné zneužití k nekalým účelům. I z toho důvodu Evropská unie letos projednává tzv. „Akt o umělé inteligenci“ (AI Act), což je nařízení, které by se mělo snažit umělou inteligenci v členských zemích nějakým způsobem regulovat. Podobně jako GDPR reguluje zacházení se soukromými uživatelskými daty. Bude ovšem hodně záležet na dobrém zpracování a legislativním uchopení tohoto nařízení, aby se stalo efektivním nástrojem proti zneužívání, ale nikoliv brzdou vývoje. Snad se výsledků projednávání dočkáme co nevidět a snad z něj nebudeme zklamaní.

 

Je meshed cloud cloudem budoucnosti?

Trh edge computingu stále roste a podle analytiků je extrémně perspektivním odvětvím. K plnému využití jeho potenciálu je ale potřeba přemýšlet nad síťovou architekturou trošku jinak, především pak umožnit bezpečnou edge-to-edge komunikaci mezi různými cloudy. A právě tady přichází na řadu tzv. „meshed cloud“, který by umožňoval využívat více datových souborů v reálném čase a pomáhal by tak řešit zatím těžko proveditelné situace. Třeba takové auto připojené do meshed cloudu by dokázalo komunikovat s ostatními auty a sbírat data o dopravní situaci, aniž by byla tato data centralizovaná na jeden cloud. Zvládlo by informace jednoduše shromažďovat z různých propojených cloudů.

Co nevidět budou na světě desítky miliard zařízení edge computingu (chytrá auta, chytré domácnosti…). Uspořádat tato zařízení by pomohlo přímé, dynamické a nehierarchické propojení edge cloudů mezi sebou. A to bude právě úloha mesh cloudu, který podpoří další inovace a transformuje současné podniky a celá odvětví. Jsme hodně zvědaví, jak (a jestli) se bude tato diskutovaná myšlenka rozvíjet a pokud ano, chceme být určitě u toho.

 

30 % českých firem jede v cloudu

Navzdory mnohým předsudkům nejsme v Čechách sto let za opicemi a držíme se aktuálních IT trendů. Důkazem je, že už 30 % firem používá cloudové služby. Podle průzkumu SAP Journey to the Cloud navíc plánuje více než polovina tuzemských firem v následujícím roce implementovat alespoň jeden systém, který běží v cloudu, a dvě třetiny dotazovaných firem plánují investice do cloudu určitě dále navyšovat. Oblíbená jsou zejména řešení v oblasti bezpečnosti (zahrnující i zálohování dat) a vedení účetnictví. Motivací pro zavádění cloudu je také flexibilita a možnost práce na dálku.

Z naší činnosti je jasné, že nám přechod do cloudu dává perfektní smysl a také se snažíme o osvětu, která by to firmám názorně ukázala. Proto nás čísla z uvedeného průzkumu velmi těší a máme radost, že Česko do cloudu nejen směřuje, ale už v něm víceméně je.

 

→ Tip: Pokud ve firmě cloud ještě nepoužíváte, přečtěte si, jak ho správně vybrat.

 

To byly vybrané aktuality, které by vám měly přiblížit současné dětí v IT, diskutovaná témata a možné směry, kterými by se mohla vaše společnost dále ubírat. Pokud vás podobná témata zajímají, sledujte náš blog a sociální sítě, kde o nich pravidelně informujeme.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.