Vše, co potřebujete vědět o cloudovém úložišti – díl první

Vše, co potřebujete vědět o cloudovém úložišti – díl první
Články a zajímavosti

Cloud computing je budoucnost i přítomnost. Cloudové služby se staly běžnou součástí našich životů a my už ani pořádně nevnímáme, že je používáme. Tedy alespoň na té soukromé úrovni. Některé firmy s implementací cloudu pořád váhají. Často proto, že nechápou, jaké výhody by jim měl přinášet. Proto jsme sepsali kratší přehledný blogový seriál, ve kterém vám vysvětlíme všechno, co jste kdy chtěli vědět o cloudu, ale báli jste se zeptat.

Získávejte data přímo z nebe a posílejte je do mraků

Nejprve si objasněme, k čemu slouží cloud a co to vlastně je. Jedná se o v současnosti natolik oblíbenou IT službu, že o ní slyšel prakticky každý. Málokdo si ale umí přesně představit, o co konkrétně jde. To, že jsou vaše data někde „v oblacích“ je samozřejmě jen nadnesené a s opravdovými mraky nemají data v cloudu nic moc společného. I když toto označení má trochu něco do sebe, a to v tom smyslu, že vaše data, programy a další služby (záleží v jakém rozsahu cloud využíváte) nejsou uloženy na pevném disku ve vašem počítači, ale v datovém centru a vy k nim máte přístup skrze internetové připojení. Zdá se tedy, že si vaše data poletují někde ve vzduchu v jakémsi mraku, ze kterého prší jedničky a nuly.

Ve skutečnosti jsou ale, jak už bylo zmíněno, uložená v datacentrech. Ty si můžete představit jako obrovské serverovny (kde je ale kromě serverů umístěná i další síťová infrastruktura a zabezpečovací zařízení), které nejenže uchovávají obrovské množství dat, ale také zajišťují jejich bezpečnost a neustálý bezproblémový provoz – tedy dostupnost dat a služeb, které využíváte, a to 24/7.

 

Ukládejte a zálohujte, na množství nehleďte

Cloud si většina z nás spojí především s ukládáním dat. Mnoho lidí využívá pro své osobní účely, jako je ukládání fotek a dokumentů, právě cloudové úložiště. K těmto datům mají v případě změny zařízení (často telefonu) stále přístup, aniž by si je museli ukládat na paměťovou kartu, kterou by následně přenesli do nového zařízení. Další výhodu je, že k datům na cloudovém úložišti máte přístup kdykoliv a odkudkoliv. Jak už bylo řečeno, nejsou uložená na vašem zařízení, jsou v datacentru a vy se k nim proto logicky můžete (po přihlášení do příslušných účtů) dostat z jakéhokoliv telefonu, tabletu, počítače, notebooku a dalších chytrých zařízení. Velmi šikovné a praktické (nejen) pro práci z domova.

Cloud ale není jen úložištěm či vzdálenou zálohou dat. Díky využívání cloudových služeb může podnik získat i přístup k samotným výpočetním prostředkům, které datacentrum poskytuje. A to přesně tehdy, když je potřebuje, aniž by musel pořizovat a udržovat vlastní nákladnou IT infrastrukturu.

→ Tip: Podívejte se, proč je zálohování tak důležité a jaké jsou jeho možnosti.

Cloudové řešení je digitálním švýcarským nožem.

Zahoďte klíče, sundejte mříže, cloud je bezpečný

Tedy, samozřejmě záleží, jakého poskytovatele zvolíte. Pokud vyberete takového, který má bezpečnostní certifikaci, je spolehlivý a dbá na zabezpečení cloudu, je pravděpodobné, že ochrání vaše data lépe, než byste to udělali vy sami. K zabezpečení dat má datové centrum totiž mnohonásobně větší prostředky, a navíc je to samozřejmou součástí jeho provozu. Pokud by totiž nebylo bezpečné, lidé by ho nepoužívali.

Data v cloudu jsou obvykle šifrovaná. Šifrování upraví vaše data tak, aby je mohl číst pouze někdo, kdo má šifrovací klíč. Pokud dojde ke ztrátě nebo odcizení vašich dat, budou fakticky nečitelná a bezvýznamná.

Zaměstnanci datového centra se pečlivě věnují kyberbezpečnosti. Neustále monitorují, zda je zabezpečení cloudu v pořádku a proaktivně hledají případné hrozby, před kterými se následně chrání, nebo je zneškodní.

→ Tip: Přečtěte si více o bezpečnosti dat v cloudu.

S bezpečností se také velmi úzce pojí geopolitika. V neustále se proměňujícím a nestálém světě je lepší spolehnout se na lokální zdroje. To se nám v současné době ostatně ukazuje více než názorně. 

Netýká se to jen dodávek jídla, plynu a elektřiny, ale i dalších oblastí a služeb. Tedy i cloudu. Ačkoliv cloud jako takový nezná hranice, datové centrum stojí vždy na nějakém konkrétním území. Pokud uložíte svá data v České republice, máte nejvyšší možnou garanci, že vám k nim nikdo neodřízne přístup a že o ně nepřijdete.

I proto si v Algotechu zakládáme na tom, že jsme česká firma s českým vlastníkem. Která má navíc data uložena hned na třech tuzemských nezávislých lokalitách. Díky tomu zaručujeme maximální bezpečnost a neustálou dostupnost dat.

 

 

Ještě nekončíme

V příštím díle našeho cloudového miniseriálu se podíváme na typy cloudů, optimalizaci procesů díky cloudovým službám a jak firmy cloud nejčastěji využívají. Pokud nechcete, aby vám unikl, sledujte náš blog a sociální sítě. Jestli ale nechcete čekat a máte čas na čtení, podívejte se na námi sepsaný e-book ohledně cloud computingu. Je ke stažení zdarma.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.