Vše, co potřebujete vědět o cloudovém úložišti – díl druhý

Vše, co potřebujete vědět o cloudovém úložišti – díl druhý
Články a zajímavosti

Když už z předchozího dílu víte, co je cloud a že jeho pomocí můžete nejen ukládat data, ale i na dálku využívat výpočetní výkon datového centra. Když už se nebojíte o bezpečnost používání cloudových služeb a víte, že je lepší vsadit na lokálního poskytovatele. Když tohle všechno víte, můžeme se vrhnout na další témata, která vás v souvislosti s cloudem jistě napadají. A to, jaké jsou typy cloudu a jak ho nejlépe využijete ve vaší firmě.

Není cloud jako cloud: IaaS, PaaS a SaaS

Pro začátek zůstaneme v poněkud teoretické rovině, je totiž dobré si jako první vysvětlit, jaké typy cloudů existují. Dále v článku, až se budeme zabývat možnostmi, které pro firmu cloudové úložiště skýtá, by vám znalost těchto pojmů totiž chyběla.

Cloudy dělíme podle toho, zda se jedná o využití softwaru, hardwaru či jejich kombinaci na tři základní typy:

  • IaaS: (čili Infrastucture as a Servise) IaaS je ten případ cloudu, kdy si pronajímáte zařízení poskytovatele cloudu – jedná se tedy o hardwarový typ cloud computingu. Poskytovatel vám umožňuje přístup na správu sítě, serverů a virtualizuje úložiště, zatímco vy se staráte o operační systém, data, aplikace apod. Většina našich klientů preferuje tento typ cloudu možná i proto, že uživatelům dává největší kontrolu nad daty.
  • PaaS: (tedy Platform as a Service) umožňuje uživatelům vyvíjet a spravovat vlastní aplikace, aniž by museli sami udržovat základní infrastrukturu. Je tedy výhodný především pro programování, resp. vývoj. Vývojářům se tak výrazně zjednoduší a zefektivní práce.
  • SaaS: (neboli Software as a Service) Spočívá v tom, že si skrz cloud pronajímáte software, ke kterému máte vzdálený přístup ze svého zařízení. Nemáte ho tedy nainstalovaný v počítači, ale přistupujete k němu skrze webové či API rozhraní. Výhodou je, že se nemusíte starat o potřebný hardware (například pokud ho máte zastaralý a aplikaci byste na něm nerozběhli) ani o samotnou správu a údržbu softwaru – to vše za vás dělá poskytovatel a vy jen vesele používáte, co potřebujete. Velmi oblíbené je například účetnictví v cloudu.

V tomto případě je třeba více než kdy jindy dbát na velmi dobré zabezpečení cloudu, protože se do těchto programů (CRM, účetnictví atd.) obvykle zadávají citlivá data.

→ Tip: Podívejte se, proč ve firmě nekupovat software a raději používat cloud.

 

Pod vlastní střechou, nebo jen vzdáleně?

To ale ještě není všechno, cloudové služby dále dělíme podle toho, kdo spravuje server, na kterém se data ukládají, a to zase na 3 typy:

  • Privátní cloud: Vyžaduje větší rozpočet, protože znamená, že máte vlastní malé datové centrum vystavěné přímo ve vaší firmě. Výhodou je, že nepotřebujete žádnou externí firmu, která by vám cloud pronajímala… na druhou stranu je to ale vlastně i nevýhoda. V tu chvíli totiž potřebujete nejen velký rozpočet na jeho tvorbu, ale i pracovníky, kteří se budou starat o jeho správu a údržbu. Pokud jste ale velká společnost, která si toto řešení může dovolit, rozhodně ho doporučujeme. Naši klienti ho využívají nejvíce, ovšem s dedikovanými servery v našem datovém centru.
  • Veřejný cloud: Je opak privátního cloudu. Poskytuje ho externí dodavatel, který vlastní velké datové centrum a je koncipován tak, aby ho mohlo využívat velké množství klientů najednou. Z těchto typů cloudu se jedná o nejlevnější řešení. Je to logické, využíváte totiž „jen“ virtuální prostor, a to přesně v takovém množství, které skutečně potřebujete. Nepořizujete žádný hardware, ten vlastní poskytovatel cloudu. Nepotřebujete ani pracovníky, kteří by se o cloudové úložiště starali, to je opět čistě na poskytovateli. Jako nevýhodu mohou firmy vnímat skutečnost, že svěřují svá data třetí straně. I v případě důvěryhodných poskytovatelů to může být nepříjemný pocit. Na druhou stranu, pokud se odhodláte tento typ cloudu (u dobrého poskytovatele) využít, rychle si zvyknete a nedůvěra brzy vymizí.
  • Hybridní cloud (někdy také nazývaný kombinovaný): je mixem výše zmíněných cloudových řešení. Firma používá svůj menší privátní cloud, ve kterém zpracovává především citlivá data, která by se neodhodlala svěřit externímu poskytovateli. Pokud ale potřebuje větší výpočetní nebo pamětní kapacity, tak si ještě navíc pronajme veřejný cloud.

Typy cloudových služeb

Optimalizujte firemní procesy pomocí cloudu

Optimalizace je téměř kouzelné slovo, které když většina firem slyší, tak zastříhá ušima. Optimalizace jde totiž ruku v ruce s větší efektivitou a větší efektivita znamená větší zisk. Jedním z nástrojů, který vaše firma může pro optimalizaci využít, jsou právě cloudové služby.

Optimalizace procesů pomocí cloudu

To, že díky IaaS ušetříte spoustu peněz na hardwaru a díky SaaS se nemusíte starat ani o správu softwaru, a tedy nepotřebujete tolik IT pracovníků (třeba žádné), už jsme si řekli výše. Je ale třeba si uvědomit, že se vám díky cloudu otevírají i zcela nové možnosti. Jednou z nich je třeba využití IoT (Internet of Things), AI (umělé inteligence) a ML (strojového učení). Ty můžou vaše podnikání posunout na úplně jinou úroveň.

→ Tip: Přečtěte si, jak vaší firmě pomůže umělá inteligence.

Pokud si nejste jistí, jaký cloud je pro vaši firmu ten pravý, obraťte se na nás a my vám rádi pomůžeme promyslet a následně i realizovat celý přechod do cloudu.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.