JD Edwards – jak to všechno začalo

JD Edwards – jak to všechno začalo
Články a zajímavosti

Všichni určitě víte, že Algotech nabízí ERP systém Oracle JD Edwards EnterpriseOne. Víte ale také něco o jeho historii? V dnešním článku se mnohé dozvíte.

Všichni určitě víte, že Algotech nabízí ERP systém Oracle JD Edwards EnterpriseOne. Víte ale také něco o jeho historii? V dnešním článku se mnohé dozvíte.

Společnost JD Edwards založili 1. února 1977 v americkém Denveru tři muži – Jack Thompson, Dan Gregory a Ed McVaney. Samotný název firmy je tvořen počátečními písmeny jejich jmen J jako Jack, D jako Dan a Ed a název samotný, jak to tak bývá, vymyslela manželka Eda McVaneye.

Tito tři muži spolu předtím pracovali v účetní a konzultační firmě Grant Thornton & Co. a protože každý den řešili účetní problémy jiných s využitím v tehdejší době dostupných softwarových produktů, rozhodli se, že odejdou a založí si vlastní firmu, která vytvoří vlastní software pro řízení financí a účetnictví. Jejich cílem bylo to, že nový software bude maximálně standardizovaný, efektivní a spolehlivý.

Začátky podnikání nebyly jednoduché. Jack, Gregory a McVaney začali podnikat v malé kanceláři, kde kromě nábytku nebylo nic jiného než jedna kopírka. Rozhodli se být odvážní, a tak si půjčili 10 000 USD a začali od nuly vymýšlet a programovat nový účetní software. Mc Vaney řešil management a marketing společnosti, Jack Thompson řešil technickou část vývoje a Dan Gregory řešil, co zrovna bylo potřeba a díky svým zkušenostem se zaměřil na školení k novému software.

Jako platformu pro svůj systém si vybrali IBM System 34 minicomputer, což se ukázalo jako správná volba. Již v prvním roce podnikání utržili přes 200 000 USD a rozhodli se rozšiřovat svoji společnost o nové znalosti a zkušenosti formou akvizicí. Dalším důležitým rozhodnutím bylo to, že ihned od počátku velkou část zisku investovali zpět do vývoje a výzkumu. Díky tomu byli schopni produkovat a prodávat mnoho úspěšných podnikových aplikací a výrazně zvyšovat zisky společnosti JD Edwards.

Když IBM přestalo vyrábět System 34 minicomputer museli udělat zásadní rozhodnutí jakým směrem se dále ubírat a v té době udělali rozhodnutí držet se platformy IBM. Tento fakt se nakonec ukázal jako velmi správné rozhodnutí. V roce 1983 tak veškeré své aplikace přemigrovali na novou IBM platformu, a to Systém 36. Tento krok znamenal přepsání přes 3 miliony programových řádků zdrojových kódů. V této době vymysleli metodu zvanou „Clone“, která výrazně urychlila převádění programů mezi platformami a navíc ušetřila práci i při vytváření nových programů. Prakticky se jim podařilo pomocí metody „Clone“ generovat 90 % programového kódu s velkou pomocí Clone, čímž se podařilo zvýšit efektivitu vytváření nových programů o 100 %. Navíc uvedená metoda s sebou nesla i výhodu čistého kódu, konzistenci a čitelnost kódu při dalších případných úpravách.

Už v roce 1984 si společnost JD Edwards vybudovala silnou pozici v ropném a plynárenském průmyslu a začala prodávat své finanční programy i v ostatních segmentech průmyslu.

A co bylo dál se dozvíte v dalším pokračování.

 

Autor: David Kazda

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.