Veřejný, privátní a hybridní – v čem se liší typy cloudů

Veřejný, privátní a hybridní – v čem se liší typy cloudů
Články a zajímavosti

Cloud, cloudové služby, v dnešní době často skloňované pojmy. Stále více firem je začíná využívat, a dokonce si zřizují vlastní privátní cloudy. Jaké výhody to má? Liší se od sebe jednotlivé typy cloudů? Může je využít i Vaše firma? A hlavně, stojí to za to?

Cloud, cloudové služby, v dnešní době často skloňované pojmy. Stále více firem je začíná využívat, a dokonce si zřizují vlastní privátní cloudy. Jaké výhody to má?  Liší se od sebe jednotlivé typy cloudů? Může je využít i Vaše firma? A hlavně, stojí to za to?

 

Tři typy cloudových služeb

Definice cloudu může být velmi široká, a ne všechny typy cloudových služeb si jsou rovny. Způsobů dělení je více, ale my se dnes podíváme na rozdělení podle toho, kdo spravuje server, na kterém se data ukládají:
  • veřejný cloud
  • privátní interní cloud
  • hybridní cloud

 

Veřejný cloud

Veřejný cloud poskytuje externí dodavatel a je koncipován tak, aby ho mohlo využívat velké množství klientů najednou. Je zpravidla levnější než ostatní typy cloudu, protože jako uživatel platíte jenom za virtuální prostor, který skutečně využijete. Některé veřejné cloudové služby jsou dokonce do určité míry poskytovány zdarma (Google cloud, iCloud…).
 
Velkou výhodou veřejných cloudů je skutečnost, že nemusíte pořizovat žádný hardware ani shánět odborníky, kteří všechno udrží v chodu. O všechno se postará Váš poskytovatel cloudových služeb, a to pro Vás v praxi znamená výraznou finanční úsporu.
 
Vlastností veřejného cloudu je nutnost svěřit svá data třetí straně. Klíčový je proto důvěryhodný poskytovatel cloudových služeb, který má v oboru zkušenosti, umí s daty efektivně pracovat a má zajištěný dobrý ochranný software.
 
Jak konkrétně se dají data chránit se můžete dočíst v našem článku Ochrana dat ve firmě: 8 kroků ke kybernetické bezpečnosti.
 
V souvislosti s veřejnými cloudy se často mluví umístění dat různě po světě bez možnosti kontroly. 
 
Proto má Algotech své vlastní datové centrum v ČR a zajišťuje tak rychlý a stabilní přístup k Vašim datům. Záložní lokality AlgoCloudu jsou umístěny též v ČR.
 
V rámci veřejného cloudu, lze však vytvořit i oddělené prostředí pro Vaši společnost tzv. privátní hostovaný cloud., toto je hlavní výhodou poskytovatelů s osobním přístupem.  Tato varianta spojuje výhody  Veřejného a privátního cloudu  
 

Privátní interní cloud

Pokud máte k dispozici větší rozpočet, může si Vaše firma vystavět vlastní cloudové centrum. V kombinaci se správným zabezpečením Vám to zajistí, že k Vašim datům nebude mít přístup nikdo nepovolaný. Privátní cloud je ale na druhou stranu také výrazně dražší, protože veškeré pořizovací náklady a také náklady na provoz a údržbu si platíte sami. Pak se Vám také může stát, že je Váš cloud příliš velký a vlastně se Vám nevyplácí, nebo příliš malý a bylo by nejlepší ho rozšířit. Tyto problémy řeší cloud kombinovaný. Privátní cloud je tedy nejlepší pro opravdu velké společnosti, které mají možnost a chuť platit spoustu peněz za provozování vlastních serverů. Důležitou otázkou potom je, zda se to opravdu vyplatí.

 

Hybridní, neboli kombinovaný cloud

Jak vyplývá z názvu, kombinovaný cloud v sobě pojí používání privátního a veřejného cloudového úložiště či výkonu zároveň. Vaše firma tedy vlastní privátní cloud, ve kterém jsou zpracovávána citlivá data a který k normálnímu provozu bohatě stačí. V případě nutnosti větší výpočetní nebo pamětní kapacity si potom pronajme cloud veřejný, přičemž zaplatí jenom tolik, kolik doopravdy využije. Stále tu ale jsou nezanedbatelné finanční výdaje na pořízení vlastního cloudového centra a všechny další úkony s tím spojené. 
 

Vyplatí se cloudové řešení?

Určitě ano! Kromě ukládání a zpracování dat má cloud spoustu dalších užitečných funkcí: například snadnou dostupnost programů, které na něm běží. Právě proto se cloud stává skvělým nástrojem ve spojení s CRM. Koukněte se, jak je přenosné CRM důležité třeba pro obchodníky v terénu. Všechna data, která uložíte na Algocloud, jsou navíc zálohována, a v případě potřeby je můžeme obnovit prakticky okamžitě. Přechod na cloud celkově usnadňuje chod Vaší firmy a tím Vám zajišťuje větší konkurenceschopnost a možnost růstu.
 
Díky možnosti veřejného a hybridního cloudu se navíc tato technologie stává dostupnou i pro menší a střední podniky. I velké firmy nicméně ocení snadnější údržbu, nižší náklady a flexibilitu veřejného cloudu.
Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.