50 let digitalizace obchodu

50 let digitalizace obchodu
Články a zajímavosti

Jednoznačný identifikátor produktu (GS1 Global Trade Item Number), známý pod zkratkou GTIN, oslavil na sklonku letošního března 50 let od svého zavedení. Obrovský význam této iniciativy potvrdila i společnost BBC, která ji označila za jeden z 50 milníků ve vývoji světové ekonomiky.

Konkurenti spojili své síly

Před padesáti lety, 31. března 1971, se v New Yorku uskutečnilo setkání vedoucích představitelů největších obchodních jmen té doby, aby navždy transformovali globální ekonomiku.

Výstupem setkání bylo odsouhlasení systému pro jednoznačnou identifikaci každého jednotlivého produktu. Jednotliví lídři se zavázali pokračovat společně v inovacích, které mohou mít v budoucnu pozitivní dopad i mimo obchod s potravinami.

Americký model následovala nedlouho poté i Evropa. Na počátku roku 1974 proběhlo v Paříži setkání delegátů z 11 států, na kterém bylo odsouhlaseno zavedení jednotného standardu pro automatickou identifikaci položek. Jejím cílem bylo usnadnit přeshraniční obchod v rámci Evropského hospodářského společenství. V návaznosti na toto setkání byl v roce 1976 vytvořen, na základě původního čárového kódu UPC, nový datový nosič – čárový kód se strukturou EAN-13.

Dnes je systém identifikátorů využíván celosvětově jako komunikační standard elektronické výměny dokladů EDI.

 

GTIN – mezinárodně uznávaný identifikátor produkt

Zkratka GTIN představuje unikátní a globálně uznávané označení pro obchodní položky. Podle tohoto identifikátoru má každá obchodní jednotka přiřazený jedinečný kód, který je jádrem čárového kódu, nejdůležitějšího standardu dodavatelského řetězce v historii.

V červnu 1971 byl čárový kód poprvé naskenován na balení žvýkaček Wrigley v supermarketu ve státě Ohio. Pro porovnání – dnes je skenován na nejméně šesti miliardách produktů a zůstává jedním z nejvěrohodnějších symbolů na světě.

Tak jako standard GTIN umožňuje organizacím hladce identifikovat, zachytit a sdílet data, tak se i my v Algotechu snažíme podpořit tuto iniciativu a přispět k celému procesu digitalizace obchodu. Proto jsme se v roce 2017 pustili do vývoje samostatného a uceleného řešení sběru dat v rámci skladových a výrobních aplikací pomocí inteligentních čteček čárových kódů.

 

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.