Co je to ransomware a jak se před ním chránit

Co je to ransomware a jak se před ním chránit
Články a zajímavosti

Výkupné za přístup k vlastnímu počítači? Přesně na tomto principu funguje hackerský vynález jménem ransomware. Jaké zásady byste měli dodržovat, pokud se nechcete stát jeho obětí?

Výkupné za přístup k vlastnímu počítači? Přesně na tomto principu funguje hackerský vynález jménem ransomware. Jaké zásady byste měli dodržovat, pokud se nechcete stát jeho obětí?

Škodlivých druhů softwaru neboli malwaru dnes existuje celá řada. Tzv. počítačový červ se replikuje a zpomaluje systém, virus počítač nakazí, poškodí data a šíří se dál, spyware shromažďuje informace o chování uživatele, trojský kůň otevírá hackerům tajný vstup do počítače. Účel malwaru je někdy ryze škodolibý, častěji však jde o způsob, jak získat hodnotná data nebo vydělat peníze. A právě výdělek je účelem ransomwaru. 

Co je ransomware?

Někdy se mu říká také rogueware nebo scareware a jedná se o škodlivý software, který zablokuje přístup do vašeho počítače nebo některých jeho částí. Dokáže buď zašifrovat jednotlivé soubory nebo zamknout celý počítač. Za obnovení přístupů program požaduje zaplacení výkupného. Nezřídka je požadováno výkupné formou bitcoinů, přičemž oběť obdrží i návod, jak si je obstarat. 

První případy ransomwaru se začaly objevovat začátkem 90. let minulého století. Šířil se pouze na disketách, tudíž byla jeho cesta do vašeho počítače výrazně složitější. Dnes, kdy jsou k internetu připojeny nejen počítače, ale i řada dalších elektronických zařízení, je šance na nákazu velmi vysoká a jedinou spolehlivou ochranou je komplexní kyberbezpečnost.

Jaká zařízení může ransomware zasáhnout?

Kvůli rozvoji digitalizace a snadné dostupnosti opensourcového ransomwarového kódu je tato forma kyberkriminality stále častější. Ransomware dnes neohrožuje pouze počítače, ale třeba i chytré televize nebo celé chytré domácnosti. Čím dál častěji jsou terčem útoků také mobilní telefony. V bezpečí už nejsou ani uživatelé zařízení Apple, jimž se malwarové útoky dlouhá léta vyhýbaly. V poslední době podíl Maců a iPhonů na trhu stoupá, proto začínají být atraktivní i pro vývojáře malwaru. 

Druhy ransomwaru

Ransomware můžeme rozdělit na několik nejčastějších typů, další však stále vznikají. 

  1. Krypto ransomware. Nejběžnější typ šifruje jednotlivé soubory. Ke svému zařízení se stále můžete přihlásit, některé soubory jsou však zašifrované. 

  2. Locker ransomware. Uzamyká celý počítač, k němuž není možné se přihlásit. 

  3. Doxware. Vynáší z počítače citlivá data, jako jsou fotky, videa či osobní identifikační údaje, a následně hrozí jejich zveřejněním. 

  4. Scareware. Oznamuje, že se v počítači vyskytly problémy, a za jejich opravu žádá peníze. Výstražných zpráv se zpravidla nelze zbavit, dokud nezaplatíte výkupné. 

 

Jak se můžete nakazit?

Počítač se infikuje ransomwarem, například pokud spustíte zavirovanou přílohu e-mailu. Není výjimkou, že e-mailová zpráva pochází od někoho, koho znáte, a virus je skrytý ve zdánlivě neškodné příloze. Nakazit se však lze i návštěvou webu, který tento typ malwaru obsahuje, nebo prostřednictvím počítačové sítě.

Jak se chránit?

I když to zní banálně, nejspolehlivější ochranou před ransomwarem je opatrnost. Odkazy a soubory z neznámých zdrojů nikdy neotevírejte. Dostanete-li e-mail s podezřelou přílohou, rovnou ho smažte. Pozor si dejte i na zprávy, které vás nabádají ke kliknutí na odkaz vedoucí na škodlivé webové stránky. Na tyto odkazy lze narazit v e-mailech, textových zprávách i na sociálních sítích

Ransomwaru, který má zablokovat přístup k datům, se nejlépe ubráníte pravidelným zálohováním – třeba na USB disk nebo do cloudu. Potom stačí zašifrovaná data smazat, vyčistit systém a data ze zálohy obnovit. Přečtěte si, jak správně a bezpečně zálohovat data

Používejte kvalitní antivirus a pravidelně ho aktualizujte. Aktualizace jsou nezbytné i u aplikací a celého operačního systému. Ujistěte se, že váš antivirus obsahuje nástroj na odstranění ransomware, který automaticky testuje a odstraní veškeré pokusy o proniknutí do vašeho počítače.

Nastavte ve své firmě nejvyšší úroveň kybernetické bezpečnosti a spolupracujte se spolehlivým partnerem, který vám v případě kybernetického útoku zajistí okamžitou podporu. Pokud nemůžete masivně investovat do bezpečnostní infrastruktury, zvažte převedení IT jako celku do cloudu, kde bude dostupnější i bezpečnější. Máte-li jakékoli otázky, kontaktujte nás.

 
Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.