5G – revoluce nebo mnoho povyku pro nic?

5G – revoluce nebo mnoho povyku pro nic?
Články a zajímavosti

Přelomová revoluce v oblasti telekomunikací – podobnými superlativy se často označují mobilní sítě páté generace označované zkratkou 5G. Ty mají přinést navýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Jedná se skutečně o revoluční technologii, nebo jde jen o nafouknutou bublinu?

Přelomová revoluce v oblasti telekomunikací – podobnými superlativy se často označují mobilní sítě páté generace označované zkratkou 5G. Ty mají přinést navýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Jedná se skutečně o revoluční technologii, nebo jde jen o nafouknutou bublinu?

Média často předkládají nastupující pátou generaci mobilních sítí jako řešení všech problémů světa. Obrovská očekávání a malá informovanost proměnily dlouhé roky vyvíjenou technologii v „hype a buzzword“, okolo kterého se točí neuvěřitelné množství polopravd a nepochopení. Z čistě technického hlediska přináší 5G skutečně skokové vylepšení provozních parametrů:

  • širokopásmové připojení s rychlostí až 20Gb/s (cca 10´ rychlejší než LTE),
  • vyšší spolehlivost a dostupnost, latence nižší než 1 ms,
  • IoT s garancí cca milion spojení na 1 km2 s velmi nízkou spotřebou.

Na papíře vypadají parametry přímo skvěle. V praxi je situace poněkud odlišná. S narůstajícím kmitočtem se snižuje prostupnost signálu materiálem – podobná situace je i u 5GHz Wi-Fi. Milimetrové vlny 5G sítě však dokáže výrazně utlumit i skleněná výplň dveří nebo hustý déšť, praktické uplatnění tedy najdou spíše ve specializovaných průmyslových aplikacích nebo velmi hustých aglomeracích.

 

Revoluce ve spotřebitelském využití?

V technologicky rozvinutých asijských zemích jako jsou Jižní Korea nebo Singapur už můžeme vidět 5G sítě v běžném provozu. V Evropě se zatím jedná spíše o testovací ostrůvky. Problém je koncovým zákazníkům vysvětlit, co jim 5G reálně přinese oproti stávající LTE. Z pohledu běžného uživatele se rozdíly jen těžko definují – pokud jim už v současnosti mobilní internet funguje dostatečně rychle a spolehlivě, je jim v zásadě lhostejné, jakou technologií je služba realizována.

Proto operátoři s nákladnou výstavbou 5G sítí zatím příliš nespěchají. Očekáváme masové rozšíření až po roce 2025, kdy se 5G pravděpodobně stane většinovým mobilním internetovým připojením. Ani pak z pohledu koncových uživatelů nenastane nějaká revoluce – jejich mobilní internet bude „jen“ rychlejší, stabilnější a robustnější. Toto se samozřejmě může změnit v budoucnosti, kdy bude v osobním a spotřebitelském využití stále růst počet nositelností, chytrých domácností, chytrých aut a dalších aplikací, kde se naplno projeví potenciál 5G sítí.

Naopak z pohledu IoT (Internet of Things – internet věcí) a průmyslových aplikací bude možné 5G sítě využít k zajištění velmi spolehlivého internetového připojení vzduchem, vysokých přenosových rychlostí nebo nízkoenergetických připojení. Oproti stávajícímu LTE bude IoT s využitím 5G půjde o univerzálnější a spolehlivější řešení.

 

Využití v soukromém a veřejném sektoru

Potenciál 5G pro podniky a průmyslové využití je obrovský, a to ve spojení s IoT a IIoT (Industrial Internet of Things, průmyslový internet věcí):

  • chytrá továrna a výroba – masivní konektivita IoT a IIoT umožní skutečnou revoluci v oblastech logistiky, automatického provozu a monitorování,
  • veřejný sektor – můžeme očekávat rozvoj „chytrých měst“ (management odpadu, parkování, monitoring hluku a kvality ovzduší i dálkové odečty ad.) a „chytrého zdravotnictví“,
  • doprava – větší nasazení automatizovaných vozidel, přechod na „chytrou dopravní infrastrukturu“ včetně řešení dopravních zácp a nehod,
  • chytrá farma – revoluci v zemědělství odstartuje masivnější nasazení IoT, díky kterému dojde k optimalizaci využití stále ubývající zemědělské půdy,
  • maloobchod – masivnější nástup rozšířené reality, která přetvoří zážitek z nákupu a také výrazně zefektivní dodavatelský řetězec díky IoT.

→ Tip: Přečtěte si více o tom, kde vám internet věcí pomůže.

 

Síla potenciálu

Na 5G sítě můžeme pohlížet dvěma způsoby: z osobního a spotřebitelského hlediska jde o evoluci, která se z pohledu současného koncového uživatele příliš neprojeví. Z pohledu průmyslového a podnikového nasazení je potenciál 5G pro podniky díky Iot a IIoT obrovský. Podle odhadů společnosti Qulcomm, která se zabývá výrobou 5G technologií, hodnotový řetězec 5G technologií do deseti let přinese globální výnos 3,5 bil. USD a vytvoří přes 20 mil. pracovních příležitostí.

Přichází tedy čas strategického plánování a rozvah, jak váš podnik a průmyslový sektor může získat konkurenční výhodu, jak využijete nové možnosti, které 5G přinese. V Algotechu jsme na budoucnost připravení, např. podporou konektorů IoT v našich podnikových informačních systémech.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.