Architektura IT pro následující roky

Architektura IT pro následující roky
Články a zajímavosti

Jen málokterý obor se rozvíjí tak dynamicky jako právě IT. Digitální transformace, migrace do cloudu, internet věcí, průmysl 4.0. Jaké jsou ale vývojové trendy a novinky v oblasti IT architektury? Stojíme na pokraji změny paradigmatu základů moderní informatiky, nebo jsme svědky „pouze“ evolučních, nikoliv ale revolučních změn?

Mohli bychom to možná prohlásit v každém období změny kurzu vývojových trendů v IT, nicméně přinejmenším za poslední dekádu se informační technologie změnily skutečně zásadním způsobem. IT infrastruktura již dnes nezahrnuje jen on-premise technologii, migrujeme do cloudu. Mění se celkové složení infrastruktury, stále častěji se pracuje s abstraktními komponenty, jako jsou virtuální stroje a kontejnery.

→ Tip: Přečtěte si o kontejnerizaci a automatizaci aplikací.

 

Virtualizace – dobrý sluha s vysokými nároky

Rozvoj virtualizace je jasným trendem moderního přístupu nejen ke způsobu zpracovávání dat. Na jednu stranu sice přináší před několika lety dosud nevídané možnosti sdílení jednotlivých prvků IT infrastruktury. Na straně druhé však virtualizace vyžaduje vyšší specializaci IT profesionálů a nutnost řešit zcela novou třídu problémů.

V tomto ohledu můžeme zaznamenat určitou změnu paradigmatu – zatímco dříve jsme hledali řešení „klasických úloh“, jako byla například optimalizace výkonu datového úložiště, dnes se zabýváme filozoficky „posunutou“ problematikou. Do té by vzhledem k příkladu výše spadala analýza vztahu zaplaceného a reálně využívaného výkonu virtuálního stroje, resp. úložiště.

 

Hledá se IT architekt, zn. „spěchá“

Určitým IT trendem poslední doby je tzv. „agile přístup“ a programování „no code“ a „low code“, které můžeme definovat jako tvorbu programů bez potřeby znalosti programovacího jazyka nebo jen se znalostí fundamentálních základů. Nejde o klasický vývoj, ale spíše o „programování myší“, tedy přesouvání a skládání funkčních bloků v grafickém prostředí. Nástroj Power Automate, který představuje „low code“ vývojové prostředí, je dokonce součástí balíků kancelářských aplikací Office. Podobné prostředí obsahují i některé ERP systémy.

Na druhu stranu můžeme prohlásit, že „agile přístup“ nemusí fungovat vždy efektivně. Ne na všechny projekty ho lze využít „bezbolestně“, a to zejména kvůli reminiscencím z minulých dob. Pokud bychom byli opravdu hodně kritičtí, mohli bychom prohlásit, že jádro mnoha kritických aplikací (ale i databázových schémat) je zastaralé, psané v archaických jazycích a proprietárních uzamčeních (tzv. „vendor lock-in“). A zde přichází na řadu role IT architekta, resp. IT architektury.

 

Vidět dál než ostatní

IT architekt je specialista, který by měl mít velmi dobrý přehled o IT infrastruktuře a současně by měl schopen vnímat širší souvislosti jednotlivých provozovaných aplikací. To zahrnuje i schopnost přesvědčit zúčastněné strany o správnosti svého řešení. Bez IT architektů se zakrátko už neobejdeme kvůli rostoucí komplexitě moderní IT infrastruktury. Začíná doba (hyper-)automatizace a skokového nárůstu množství informací z IoT čidel (což se nejvíce projeví v automobilovém průmyslu).  

→ Tip: Přečtěte si o internetu věcí (IoT).

IT architektura ovšem vyžaduje dostatečné investice. A k nim i podporu managementu, dostatek nadhledu a kritického myšlení a delegovanou zodpovědnost.

 

Výzvy pro současné IT architekty

Co tedy čeká IT architekty? Především využívání ucelených systémů pro unifikovanou správu hybridní infrastruktury, kam spadají tradiční prostředky, virtualizované komponenty, on-premise i cloudové části. Tím položí základy pro následnou orchestraci a přesouvání aplikací mezi platformami. Podniky migrují na moderní cloudové aplikace, které mohou být v rámci kontejnerové orchestrace aktualizovány v řádu hodin. Stále ale používají i zastaralé programy, kvůli kterým zachovávají tradiční infrastrukturu.

Největší výzvu současné a budoucí IT architektury pak budou tvořit aplikace, které mohou po úpravách migrovat mezi jednotlivými prostředími. A to na základě ekonomických ukazatelů nebo v rámci optimalizace provozu.

Abyste se podobným problémům vyhnuli, je určitým řešením co největší možná migrace do cloudu. Ozvěte se nám, migrací vás provedeme krok za krokem.

 

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.