PaaS cloud jako nepostradatelná služba nejen pro vývojáře

PaaS cloud jako nepostradatelná služba nejen pro vývojáře
Články a zajímavosti

V rámci probíhající vlny digitalizace a automatizace řadíme cloud a cloudové služby mezi strategické technologie, které nejenže přináší významnou úsporu nákladů, ale především zvyšují míru flexibility a konkurenceschopnosti. Cloudové služby už se dávno neomezují „pouze“ na vzdálená datová úložiště, ale představují celé spektrum nástrojů a prostředků. V čem vám pomůže zrovna PaaS cloud a jak?

Cloudové služby mají mnoho podob a forem, obecně jde o vzdálené virtuální prostředí, kde jsou uložená vaše data. Cloud můžeme rozdělit dle provozovatele síťové infrastruktury (veřejný, privátní či hybridní cloud) nebo podle toho, jakým způsobem a do jaké míry využíváte prostředky poskytovatele cloudu:

  • IaaS – infrastruktura jako služba je cloudové řešení, kdy poskytovatel dodává hardwarovou infrastrukturu – tedy servery a úložiště, firewally a zabezpečení, datová centra a zařízení pro síťový provoz.
  • PaaS – platforma jako služba obsahuje stejnou podmnožinu prostředků jako IaaS, a navíc operační systémy a vývojářské nástroje, nástroje pro správu databází a analytické aplikace či funkce. Je vhodný spíše pro softwarové vývojáře, ale má při správném využití široké uplatnění i pro podniky.
  • SaaS – software jako služba disponuje stejnou podmnožinou prostředků jako PaaS, a navíc obsahuje hostované či virtualizované aplikace. Může se jednat např. o kancelářské aplikace typu Microsoft Office, ale i speciální software pro tvorbu projektové dokumentace v oblasti průmyslu a inženýringu.

→ Tip: Přečtěte si více o dělení cloudových služeb na IaaS, PaaS a Saas.

Proč a kdy zvolit PaaS – platformu jako službu?

PaaS (tedy platforma jako služba) je sada cloudových služeb používaných k vytváření a správě moderních aplikací a dat. Využití cloudu PaaS poskytuje infrastrukturu a komponenty, které umožňují vývojářům a správcům IT vytvářet a spravovat mobilní a webové aplikace či firemní databáze.

PaaS nabízí komponenty programovacího jazyka, které umožňují vývoj v rámci zmíněných aplikací. To zahrnuje i nové technologie, jako je umělá inteligence (AI), chatboti či voiceboti a internet věcí (IoT). PaaS navíc obsahuje také sady nástrojů k virtualizaci, včetně cloudových nativních služeb, jako je orchestrátor Kubernetes a kontejnerových enginů jako je Docker.

Kromě podpory pro vývojáře poskytuje PaaS dále funkce a nástroje, jako je „big data“ analýza, správa obsahu, správa databází a dat, správa systémů a zabezpečení cloudu pro analytiky a profesionální správce IT.

V čem vám PaaS konkrétně pomůže? Umožní vám vyhnout se rozsáhlému a složitému nákupu a správě licencí vývojových a podpůrných nástrojů. Spravujete tak pouze vyvíjené či vámi provozované aplikace a provozovatel PaaS řeší vše ostatní.

 

Obecné výhody cloudového řešení PaaS

Obecně nabízí PaaS stejné výhody jako IaaS (viz výše), ale navíc přichází s funkcionalitami pro vývoj, správu a obchodní analýzu:

  • Multiplatformní vývoj – vývoj aplikací pro více platforem (desktopy, mobily, dedikovaná zařízení apod) nebyl nikdy jednodušší. PaaS nabídne virtuální škálovatelné multiplatformní prostředí pro vývoj i testování.
  • Rychlejší tvorba kódu – vývojové nástroje PaaS zkracují potřebný čas k tvorbě nových aplikací pomocí předpřipravených integrovaných aplikačních komponent.
  • Personální úspora – kvalitní vývojové nástroje a prostředí PaaS poskytují vývojářům možnosti bez nutnosti nabírat další kvalifikované zaměstnance.
  • Analytické funkce – obchodní analytické nástroje pro big data vám umožní efektivnější analýzu dat a lepší predikci výstupů, takže lépe odhadnete budoucí tržní vývoj nebo návratnost investic

PaaS jako prostředí pro efektivnější běh ERP systémů nebo kontaktních center

PaaS ve speciální formě CPaaS (komunikační platformy ve formě cloudové služby) společnosti stále více využívají k přizpůsobení podnikání na míru koncovým zákazníkům. Kontaktní centrum Avaya CPaaS zjednodušuje a urychluje obchodní procesy snadnou integrací funkcí AI a automatizací založenou na big data jako vrstvu, která se integruje se stávajícími zákaznickými aplikacemi.

PaaS se dobře uplatní i na poli informačních systémů ERP. Společnost Oracle nabízí služby a nástroje PaaS např. ve formě podnikových aplikací pro SCM, ERP a EPM (Supply Chain Management, Enterprise Resource Planning, Enterprise Performance Management). Tyto služby zrychlí zavádění inovací, zefektivní podnikové procesy a umožní získávat z dostupných dat nové informace.

 

Obraťte se na nás, rádi vám v rámci bezplatné konzultace poradíme s výběrem a nasazením té správné cloudové služby.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.