Co je GPUaaS a jak vám otevře nové příležitosti

Co je GPUaaS a jak vám otevře nové příležitosti
Články a zajímavosti

Vzpomínáte si ještě na doby, kdy jsme ze svých Pentií ždímali přetaktováním každý megahertz navíc? Doba se změnila a hrubý procesorový výkon už není v IT světě natolik ceněnou komoditou. Současným trhákem jsou výpočty prováděné na dedikovaných GPU serverech tvořících GPU cloud – tedy propojených specializovaných strojích osazených množstvím extrémně výkonných grafických karet. I pokud není počítačová grafika vaším oborem nebo předmětem zájmu, vězte, že podobné stroje mohou výrazně technologicky posunout vaši společnost.

Pojem „cloud“ už dávno není synonymem pouhých vzdálených úložišť. Cloudové služby a jejich formy dnes představují celé spektrum možností a využití:

  • IaaS – infrastruktura jako služba – řešení, kdy poskytovatel dodává hardwarovou infrastrukturu – tedy servery a úložiště, firewally a zabezpečení, datová centra a zařízení pro síťový provoz. 
  • PaaS – platforma jako služba – řešení, které oproti IaaS obsahuje navíc operační systémy a vývojářské nástroje, nástroje pro správu databází a analytické aplikace či funkce.
  • SaaS – software jako služba – řešení, které oproti PaaS nabízí hostované či virtualizované aplikace a má tedy nejširší možnost uplatnění pro koncové odběratele, kteří nemusí řešit hardware ani softwarové licence či aktualizace.

→ Tip: přečtěte si více o dělení cloudu IaaS, PaaS a Saas.

Kromě těchto tradičních modelů se objevují i zcela nové možnosti využití cloudu, např. UCaaS, tedy sjednocené komunikační prostředky pro kontaktní centra poskytované formou cloudových služeb. Dalším typem je tzv. GPU cloud, tedy GPUaaS, díky kterému získáte ohromující množství výpočetního výkonu.

 

Co dokáže dedikovaný GPU server?

Co si vůbec představit pod pojmem GPU server? S pojmem CPU jste se patrně již setkali, označuje se tak jakýsi „mozek“ celého počítače, tedy procesor (Central Processing Unit). Oproti tomu zkratka GPU znamená „Graphics Processing Unit“ a jedná se o „mozek“ grafické karty. Jak už název napovídá, grafická karta je zodpovědná za vykreslování a zobrazování počítačové grafiky – ať už jde o vaši pracovní plochu a kancelářské programy, nebo i o náročné aplikace, jako jsou nebo CAD/CAM software.

Výhodou moderních grafických karet je jejich extrémní paralelizace specializovaných výpočetních jader na jednom čipu – to znamená, že nabídnou ohromující výpočetní výkon zejména v oblastech vektorových výpočtů. Díky zmíněné paralelizaci a specializaci zvládají GPU servery určité výpočetní operace výrazně lépe, než klasické CPU – např. strojové učení, kryptoanalýzu, datamining a fyzikální simulace.   

Obrovskou výhodou dedikovaného GPU serveru je právě cloud a jeho vlastnosti – škálovatelnost a dostupnost. Pořízení byť jediné výkonné grafické karty je nesmírně nákladné, neboť jsou kvůli svým skvělým výpočetním vlastnostem hojně skupované těžaři kryptoměn. Ve spojení s důsledky doznívající čipové krize způsobené pandemií coronaviru zaplatíte několikanásobně více než výrobcem doporučovanou cenu, a i tak budete na karty čekat dlouhé měsíce. S cloudem vám tyto starosti odpadávají.

 

GPU cloud pouze na grafiku?

Společnosti po celém světě začínají začleňovat AI (umělou inteligenci) a ML (strojové učení) do standardních obchodních postupů. Bob Hayes z Business over Broadway hovoří o výsledcích průzkumu a uvádí: „Firmy využívají sílu metod strojového učení, aby jim pomohly extrahovat kvalitnější informace, zvýšit produktivitu, snížit náklady a získat větší hodnotu ze svých dat. Vzhledem k tomu, že množství dat stále roste spolu se zpracovatelským výkonem technologií, budou podniky začleňovat ML do svého podnikání stále více.“

→ Tip: Přečtěte si o IT trendech pro rok 2022.

Strojové učení (ML) aplikací určitých matematických modelů napodobuje skutečný organický mozek, přičemž jednotlivé vrstvy neuronů pracují paralelně. Při trénování konvoluční neuronové sítě na dedikovaném GPU serveru můžete dosáhnout až čtyřnásobného zvýšení výkonu.

Projektování v GPU cloudu

Grafiku jsme zmínili na začátku a na konci se k ní přeci jen vrátíme, a to ke grafice z oblasti projektování. Dedikované GPU servery skvěle oceníte při práci s CAD/CAM aplikacemi, kdy navíc ušetříte statisíce za specializovaný a těžko dostupný hardware.

Nejlépe to ilustruje případová studie jednoho z našich zákazníků, společnost Karel Kaňák, s.r.o., která je jedním z největších výrobců výsekových raznic nejen u nás, ale i v Evropě. „S firmou Algotech jsme úspěšně realizovali přechod CAD/CAM do cloudu. Díky Algotech Cloudu mohou naši konstruktéři odvádět práci odkudkoliv a kdykoliv. Cloudové řešení od Algotechu je rychlejší minimálně o 20 %,“ říká v krátké videoprezentaci Tomáš Vaculka, CAD manažer společnosti.

 

Obraťte se na nás a my vám v rámci bezplatné konzultace navrhneme optimální GPU cloudové řešení přímo na míru vašim potřebám.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.