IT trendy pro rok 2022

IT trendy pro rok 2022
Články a zajímavosti

Jen málokterý obor lidské činnosti zaznamenává tak prudký růst jako informační a komunikační technologie. Digitální transformace a virtualizace firem, průmysl 4.0, internet věcí a další vývojové trendy informačních technologií hýbou současným světem a formují svět zítřka. Přečtěte si, jaké IT novinky a trendy v IT můžeme očekávat v roce 2022.

Jen málokterý obor lidské činnosti zaznamenává tak prudký růst jako informační a komunikační technologie. Digitální transformace a virtualizace firem, průmysl 4.0, internet věcí a další vývojové trendy informačních technologií hýbou současným světem a formují svět zítřka. Přečtěte si, jaké IT novinky a trendy v IT můžeme očekávat v roce 2022.

Můžeme konstatovat, že pandemie korona viru za uplynulé 2 roky změnila nejen naše každodenní životy, ale poznamenala rovněž IT. Práce z domova, se kterou jde ruku v ruce cloud, vedla k urychlení digitální transformace mnoha firem. S rychlejším tempem digitalizace firemních procesů pozorujeme i stále větší důraz na automatizaci, někdy hovoříme dokonce o tzv. „hyperautomatizaci“.

 

Home office

Práce z domova, která v počátcích propuknutí pandemie covid-19 znamenala nouzové řešení, se o dva roky později, tedy v roce 2022, začíná stávat normou. Podle studie Standford University jsou zaměstnanci na home office dokonce o 13 % produktivnější a 39 % dokončuje úkoly v časovém předstihu. Vývojáři chrlí další nástroje pro efektivní práci z domova a nedílnou součástí nejnovější verze operačního systému Windows 11 jsou zabudované Microsoft Teams, tedy firemní platforma, která umožňuje textovou komunikaci, video hovory a zahrnuje datové úložiště pro ukládání souborů a integraci dalších aplikací.

 

Cloud

Trendem roku 2022 je jednoznačně hybridní cloud a multi-cloudové prostředí. Hybridní cloud v sobě kombinuje výhody privátního a veřejného cloudu. Multi-cloudové prostředí i přes cenu určité fragmentace firemních dat nabízí využití optima každé jednotlivé poskytované služby. Ze studie Accelerate State of DevOps vyplývá, že společnosti využívající cloudové hybridní řešení nebo multi-cloudové řešení splní interní výkonnostní ukazatele s pravděpodobností 1,6× vyšší než firmy, které upřednostňují konvenční cloudové řešení.

 

No code a low code

Pod termíny „no code“ a „low code“ si můžeme představit tvorbu programů bez potřeby znalosti programovacího jazyka nebo jen se znalostí naprostých základů. Nejedená se tedy o klasický vývoj aplikací, ale spíše o „programování myší“, tedy přesouvání a skládání funkčních bloků v grafickém prostředí. Typicky jde tvorbu automatizačních dávek, které umožňují zefektivnění procesů v marketingu, HR apod. Nástroj Power Automate, který představuje „low code“ vývojové prostředí, je dokonce součástí balíků kancelářských aplikací Microsoft Office. Podobné prostředí obsahují i některé ERP systémy.

→ Tip: Přečtěte si o plánování podnikových zdrojů v ERP systémech.

 

Hyperautomatizace

U automatizace ještě chvíli zůstaneme, resp. u její mladší sestry „hyperautomatizace“. Jde o vzájemnou synergii a spojení automatizačních složek:

  • AI (umělá inteligence)
  • ML (strojové učení)
  • RPA (robotická automatizace procesů)

Společnost Gartner, která je ostatně neoficiálním autorem termínu, uvádí, že v současné době realizuje desítky projektů hyperautomatizace více než 70 % velkých společností. Gartner dále předpokládá, že společnosti sníží do roku 2024 vlastní provozní náklady o více než 30 %, a to právě díky hyperautomatizaci. Podle analytiků Gartneru je hyperautomatizace nevyhnutelná a firmy, které budou odolávat tlaku na agilitu, efektivitu a úpornost, budou jen obtížně konkurovat svým soupeřům.

Hyperautomatizace často vede ke vzniku digitálního dvojčete organizace (DTO), díky kterému firma může vizualizovat vztahy mezi procesy, funkcemi a ukazateli. Díky prediktivní AI umožní DTO i předvídání možných výpadků ve výrobě a povedou ke zvyšování její efektivity. Společnost Deloitte ve své studii odhaduje, že trh DTO poroste v následujících letech průměrně o 38 %, jeho hodnota dosáhne přes 15 miliard USD.

→ Tip: Přečtěte si o trendech v oblasti umělé inteligence pro rok 2022.

A jak jste na tom s novinkami vy, držíte tempo s dobou? V Algotechu všechny technologické trendy sledujeme a nabízíme produkty, se kterými udržíte krok: ať už jde o telekomunikační nástroje, se kterými efektivně propojíte pracující z domova, nebo ERP systémy, které pomocí AI dokážou hravě automatizovat firemní procesy. Kontaktujte nás, budoucnost začíná už dnes.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.