Co je to hybridní cloud a jak funguje?

Co je to hybridní cloud a jak funguje?
Články a zajímavosti

Hybridní cloud je ideálním řešením pro společnosti, které mají vybudovanou vlastní infrastrukturu, ale některé ze svých technologií chtějí nebo potřebují provozovat ve veřejném prostředí. Hybridní cloud kombinuje používání privátního cloudu spolu s veřejným, přičemž uživatelé mohou přesouvat aplikace i data mezi těmito dvěma prostředími. Podívejte se na hlavní výhody tohoto řešení i způsoby využití v praxi.

Hybrid cloud v číslech podle statistik Learn Hub z roku 2021

  • Nákladová efektivita je největší hnací silou pro přechod na hybridní cloud.
  • 48 % podniků přechází na hybridní model z důvodu vysokých provozních nákladů, které se pojí s provozem vlastní infrastruktury.
  • Trh s hybridním cloudem dosáhne v roce 2021 53,3 miliard USD. V roce 2019 byla jeho hodnota 28,1 miliard USD.
  • 67 % podniků se obává bezpečnostního rizika veřejných cloudů, což je vede k přechodu na kombinovaný model.

 3x ano pro hybridní cloud

Flexibilita

Máte možnost využít výhod obou typů infrastruktury. Vysoce citlivá data můžete i nadále uchovávat ve vlastním datacentru, čímž uspokojíte  potřeby klientů i zákonných požadavků. Méně kritická data necháte naopak ve virtuálním prostoru veřejných cloudů.

 

Nákladová efektivita

Zejména pokud poptávka po Vašich službách kolísá a Vy se ocitáte krátkodobě ve špičce, oceníte možnost škálovat svá data na veřejný cloud. V takovou chvíli platíte jen za výkon, který skutečně potřebujete.

 

Nenáročný přechod

Přechod na cloud nemusí být jednorázovou záležitostí. Celý přesun můžete rozdělit do samostatných částí a migrovat postupně. Díky tomu nebude ani v nejmenším narušen Váš běžný provoz.

 

Tip na článek: Veřejný, privátní a hybridní – v čem se liší typy cloudů

 

Jak je na tom hybrid cloud s bezpečností?

Každá firma, která disponuje daty, přemýšlí nad tím, kam je uložit, aby byly skutečně v bezpečí. Proti výhodám cloudu jako takového není třeba argumentovat. Ovšem ne každá firma chce mít svá vysoce citlivá data čistě jen ve veřejném úložišti nebo některé z aplikací ani nejsou pro tento přesun vhodné. Tento myšlenkový pochod je opět přivádí k hybridnímu cloudu. Jak je ale na tom s úrovní bezpečnosti právě tento typ cloud computingu?

Mluvíme-li o fyzické a administrativní bezpečnosti, u veřejného cloudu nese zodpovědnost provozovatel. Naopak za soukromý cloud zodpovídá v plném rozsahu Vaše firma. V případě hybridního cloudu je klíčová spolupráce mezi vámi a vaším poskytovatelem, kterou si zajistíte zabezpečení celé struktury. 

V případě technické bezpečnosti jsou vyžadovány specifické vlastnosti zabezpečení. Především pak šifrování platformy, na které cloud operuje. To by mělo být v každém případě víceúrovňové.

Největším úskalím hybridních cloudů není ani tak samotné uskladnění dat jako jejich migrace. Data přenášená mezi veřejným a soukromým cloudem jsou často v pohybu, a tím riziko jejich zachycení a zneužití roste.

 

Jak vypadá práce s hybridním neboli kombinovatelným cloudem v praxi?

Abyste mohli využívat výhod kombinovatelného cloudu, potřebujete hybridní prostředí, ve kterém privátní s veřejným cloudem propojíte.

I když to možná zní tak, že hybridní cloud s sebou přináší hlavně výhody, neměli byste zapomínat na skutečnost, že část Vašich dat bude stále ve Vaší vlastní infrastruktuře, kterou budete muset vybudovat.

Chcete vyzkoušet cloudové služby ryze české společnosti s vlastním datovým centrem? V Algotechu garantujeme zákazníkům vysokou dostupnost i úroveň bezpečnosti. Přesvědčte se sami v příbězích firem, kterým jsme pomohli najít cestu do cloudu.

 
Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.