Telekomunikační revoluce: Od prvního telefonu až k Voice botovi

Telekomunikační revoluce: Od prvního telefonu až k Voice botovi
Články a zajímavosti

Minulý měsíc jsme oslavili výročí 145 let od vůbec prvního telefonátu. Od té doby uběhly telekomunikace obrovskou cestu. Přečtěte si, jak tento vývoj vypadal a kde jsou telekomunikace dnes.


Minulý měsíc jsme oslavili výročí 145 let od vůbec prvního oficiálního telefonátu. Ten provedl vynálezce Alexander Graham Bell do několik metrů vzdáleného pokoje svému asistentu Thomasi Watsonovi. Od té doby uběhly telekomunikace obrovskou cestu. K tomuto výročí jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dočtete, jak tento vývoj vypadal a kde jsou telekomunikace dnes.
 

Kdo byl Alexander Graham Bell?

Jméno A. G. Bella zná dnes nejspíš už každý. Většina školáků Vám správně poví, že Bell byl inženýr, vědec a vynálezce prvního telefonu. 

Málokdo však již ví, že původním zaměřením tohoto světoznámého vynálezce bylo primárně vzdělávání neslyšících. Během období, kdy na konci 19. století vyučoval na Bostonské univerzitě fonetiku, výslovnost a fyziologii řeči, dostal nabídku na zřízení laboratoře, ve které by se mohl věnovat vývoji a zkoumání telegrafního zařízení. 

Podle Bellova osobního mýtu k vynálezu telefonu došlo omylem, když jeho asistent Watson rozvibroval jeden z pružných kovových jazýčků telegrafu. Tato vibrace vytvořila tón, který se prostřednictvím vodičů přenesl na obdobný přístroj na druhém konci linky – a princip telefonního přenosu měl být na světě.
 

Hodiny rozhodly o autorství telefonu

Pravdou však je, že Bell nebyl jediným, kdo k principu telefonního přenosu došel. Podle historických zdrojů měl ve stejný den (tedy 7. brezna roku 1876) přijít na patentní úřad s podobným vynálezem i jistý Elisha Grey. Ten se však dostavil o dvě hodiny později než Bell, a tak autorství tohoto vynálezu připadlo Bellovi. 

Je tedy možné, že na vynález telefonu na konci 19. století, kdy obecně docházelo k rychlému rozvoji technologií, zkrátka dozrál čas. První telefon však znamenal impulz pro vývoj, jenž zásadně ovlivnil celé 20. i 21. století. A to nesmíme zapomenout na našeho Cimrmana.
 

Vývoj telefonu ve 20. století

Během následujících několika let došlo k rychlému zdokonalení prvního telefonického přístroje. Již o několik měsíců později byl proveden první telefonát mezi dvěma několik kilometrů vzdálenými městy. 

Dva roky poté pak vznikla v connecticutském městě New Haven první telefonická ústředna, která umožnila telefonické spojení mezi Bostonem a New Yorkem. 

Rozvoj telefonické komunikace byl prudký. Oproti telegrafům, které skrze morseův kód sdělovaly informace zkratkovitým způsobem, telefony představovaly obrovskou komunikační výhodu. Zřejmě i z toho důvodu již ve 20. letech 20. stol. většina bohatších rodin vlastnila telefonní zařízení a do 50. let se z telefonu stal zcela běžný komunikační prostředek. 
 

Telefonní ústředny

Transatlantický kabel byl pro telefonní hovor použit poprvé v roce 1926. V tomto období většina hovorů probíhala přes tzv. telefonní ústřednu. Asistentky (tuto práci zpravidla prováděly ženy) ručně spojovaly příslušné vodiče. Člověk tak vždy telefonoval na ústřednu, která jej mechanicky přepojila k volané osobě. 

V Česku mechanické ústředny fungovaly až do roku 1970, kdy byly nahrazeny digitálními.
 

Od mobilních telefonů ke smartphonu

Další revoluci představoval vynález mobilního telefonu. Mobilní telefony fungovaly na novém principu: díky využití tzv. radiových vln nebyly již vázány na místo, kde končí telefonní přípojka. První mobilní telefon vynalezl v 70. letech Martin Cooper, zaměstnanec firmy Motorola. Díky jednoznačným výhodám mobilního telefonu dále pokračoval jeho vývoj obrovskou rychlostí. V roce 1992 společnost Nokia představila svůj první telefon GSM. O rok později byla odeslána první SMS na světě.

Po vynálezu internetového spojení společnost Apple začala usilovat o rozvoj chytrého telefonu, který by v sobě kombinoval možnost volat, posílat SMS i využívat internet. V roce 2007 vznikl první iPhone.
 

Voice bot: Revoluce současnosti

V současnosti podle statistických údajů chytrý telefon vlastní až 70 % světové populace a ve věkové skupině 16–26 let je to dokonce drtivých 99 %. Díky dostupnosti telefonních zařízení jsou tak využívány i pro marketing a prodej. Telemarketing je dnes jedním z hlavních akvizičních prostředků

Telefony se rozvíjejí neuvěřitelným způsobem, a tak revoluci posledních 10 let představuje umělá inteligence, konkrétně tzv. Voice boty. Boti jsou schopni díky UI řešit v telekomunikaci rutinní dotazy, zvyšují dostupnost zákaznické linky a zlevňují její provoz. Uplatnění tak nacházejí nejen ve větších firmách, ale i v malých a začínajících e-shopech. 

Od telefonu, který byl schopný propojit dva uživatele vzdálené několik metrů, jsme tak během necelých 150 let dospěli k Voice botům, již jsou schopni sami obsluhovat desítky a stovky koncových uživatelů. Technologie se rozvíjejí neuvěřitelně rychlým způsobem a umožňují nám tak směřovat energii směrem, jakým by to bez nich nebylo možné.

 

Algotech v rámci služby AlgoCC pomáhá malým a větším firmám v provozu maximálně funkčních kontaktních center. Zaměřujeme se také na automatickou distribuci kontaktů z jakéhokoliv směru a zprostředkováváme telekomunikační UI služby. V oblasti telekomunikací máme dlouholetou zkušenost a představujeme naprostou špičku. Obraťte se na nás i Vy!

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.