ERP systém – srdce i mozek firemních procesů

ERP systém – srdce i mozek firemních procesů
Články a zajímavosti

Co je to ERP systém a proč by právě on měl být mozkem i srdcem vašich firemních procesů? ERP je informačním systémem pro plánování podnikových zdrojů – od financí a výroby, přes logistiku a sklady, až po HR a řízení projektů. Pokud je ERP systém správně naimplementovaný a nakonfigurovaný, dokáže snížit chybovost uživatelů, celkové náklady a finance alokované ve skladových zásobách a mnoho dalšího.

ERP systém si můžete představit jako obrovskou relační databázi, resp. propojené formuláře, ve kterých jednotliví uživatelé zpracovávají příslušnou část podnikové agendy nebo využívají data z ERP pro svoji práci. Podniková agenda a množství firemních procesů přitom prudce narůstá v závislosti na velikosti společnosti. S rostoucím počtem firemních divizí a oddělení potom vznikají chyby v komunikaci a prodlevy kvůli neefektivnímu předávání dat. Díky propojenosti a centralizované architektuře ERP systému tyto problémy nemohou nastat: zadaná data do ERP systému se okamžitě sdílí se všemi relevantními uživateli napříč organizační strukturou celého podniku. To přináší hned několik výhod:

  • eliminaci chyb vzniklých vedením souběžných agend v oddělených systémech,
  • jistotu, že uživatelé pracují výhradně s nejaktuálnější verzí dat a
  • snížení byrokratické zátěže zaměstnanců i managementu díky minimalizaci přepisování dat z jednoho systému do druhého.

→ Tip: podívejte se na další výhody ERP.

Získejte z ERP systému maximum

Aby ale mohl ERP systém pracovat optimálně, je třeba dostat veškeré firemní procesy „pod jednu střechu“, tj. migrovat procesy z oddělných informačních systémů a specializovaného softwaru (účetnictví, řízení výroby, příprava technických plánů výroby, obchod ad.) do jednoho ERP systému. Při jeho implementaci (a před ní) budete muset dále přikročit k několika krokům, resp. procesům, kterými jsou:

  • Důkladná analýza a zmapování všech klíčových i podpůrných firemních procesů – definujete posloupnost událostí v pracovních postupech, obvykle formou vizuálního znázornění. Mapy procesů umožňují lídrům a projektovým manažerům spojit týmy, pomoci lidem pochopit, proč co dělají a jaký vliv má jejich práce na ostatní. Určete, jaké procesní cíle jsou důležité pro každé vaše firemní oddělení nebo divizi.
  • Digitalizace – rozhodněte, které firemní procesy můžete digitalizovat, typicky jde o digitalizaci papírových dokumentů a procesů, které s těmito dokumenty úzce souvisí. Digitalizace napomáhá například vyhledat si dokument dle vytvořeného indexu a sdílet jej s kolegy v řádu minut. Především je ale základním předpokladem pro integraci souvisejících procesů do ERP systému. Přečtěte si více o digitalizaci podnikových procesů.
  • Analyzujte požadavky na ERP systém – určete, jaké funkce vyžadujete od ERP systému nejen v současnosti, ale i v budoucnu a ohledem na možný vývoj požadavků (např. akvizice nové společnosti spojená s expanzí na nový trh nebo například založení zahraniční pobočky).

 

Nechte ERP systém „pracovat za vás“

Pokud jste úspěšně prošli kroky zmíněnými v předchozím odstavci, jste na správné cestě, aby se váš ERP systém stal skutečným mozkem i srdcem vašich firemních procesů a ulehčil vám práci. Mezi jeho hlavní přednosti patří:

  • Automatizace – některé procesy budou vždy vyžadovat „ruční řešení“ (zákaznická a technická podpora, tvorba nabídek, navazování obchodních vztahů apod.). Abyste se jim mohli věnovat naplno, automatizujte rutinní úlohy – aktualizaci skladových zásob, třídění objednávek, tvorbu faktur, sestavování reportů atd. Zároveň získáte záruku, že budou automatizované úlohy provedeny vždy 100% správně.
  • Integrace – propojte všechny procesy, které pomocí ERP zpracováváte, se stávajícím podnikovým softwarem (který nebyl nahrazen v průběhu implementace ERP). Díky integraci ušetříte čas a prostředky.

→ Tip: přečtěte si o dalších klíčových funkcích ERP systémů.

ERP systém je komplexní záležitostí a zajištění jeho hladké implementace je otázkou měsíců práce mnoha specialistů, stejně jako důkladné a úplné zmapování podnikových procesů. Obraťte se na nás, a sjednejte si bezplatnou konzultacirádi vás celým procesem provedeme a pomůžeme s výběrem optimálního ERP systému právě pro vás.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.