Jak funguje cloud?

Jak funguje cloud?
Články a zajímavosti

Cloud, úložiště, sdílení. Slova, která jste již nejednou slyšeli. Cloudové služby využívá téměř každý z nás. Ať už se jedná o ukládání fotografií z letních dovolených, sdílení interních dokumentů mezi kolegy či sdílení napříč zařízeními. Uložit si dokument v počítači a pak si ho zobrazit kdykoli a odkudkoli z mobilu není nemožné. Díky cloudu se můžete připojit ke svým datům kdekoli na světě.

Co je to cloud?

Cloud je síť vzájemně propojených vzdálených serverů, která slouží převážně k úschově a sdílení dat nebo užívání aplikací a softwaru. Na rozdíl od klasického pevného disku ve vašem počítači nejsou data fyzicky uložena v přístroji, nýbrž právě v cloudu. Tedy úložišti poskytovatele, do kterého máte přístup kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení. Poskytovatel cloudové aplikace je zodpovědný za zajištění velkých datových center poskytujících zabezpečení, paměťovou kapacitu a výpočetní výkonnost. Svá data tedy nemáte uložena na svém vlastním fyzickém serveru, nýbrž ve zmíněném datovém centru.

Existují 3 typy cloudu

Privátní cloud

Privátní cloud je vhodný pro větší firmy, které si mohou dovolit postavit vlastní cloudové centrum. Nedostane se k němu nikdo nepovolaný. Privátní cloud je bezpečný, ale také nákladný na pořízení i údržbu.

Veřejný cloud

Prostor na ukládání dat je určen pro širokou veřejnost, proto se jedná o levnější variantu cloudového úložiště. Odpadá starost o provoz a údržbu. Platíte pouze za prostor, který opravdu využíváte. Data však musíte svěřit třetí straně, proto může být v sázce jejich bezpečnost.

Hybridní cloud

Spojuje použití privátního a veřejného cloudu. Máte vybudované vlastní datové centrum pro nejdůležitější a nejcitlivější data. V případě nedostatku paměti si pronajmete veřejný cloud, v němž platíte za prostor, který reálně využijete.

Co dalšího funguje v cloudu?

Formou cloudu dnes můžete řešit mnohem víc než jen ukládání dat. Kromě cloudových úložišť je k dispozici celá řada produktů se souhrnným označením cloud computing. Jedná se o poskytování počítačových technologií ve formě služeb či programů na internetových serverech. Nejste tedy jejich majitelem, nýbrž pouze nájemcem.

Software jako služba (SaaS) znamená pronájem softwaru. Nekupujete si vlastní licenci, ale využíváte službu cloudové aplikace po určitou dobu a za poplatek. Jako příklad si můžeme uvést Microsoft Office 365 či DropBox.

Platforma jako služba(PaaS) je produkt využívaný především vývojáři, neboť podporuje celý životní cyklus webové aplikace: vývoj, testování, nasazení, správu i aktualizace. Nejznámější forma PaaS je např. Google App Engine.

Infrastruktura jako služba (IaaS) nabízí kompletní řešení firemního IT. Datové úložiště rozšiřuje o další hardwarové a softwarové prostředky. Poskytuje veškerou infrastrukturu na podporu webových aplikací, výpočetní i síťové prostředky. Platí se za reálnou spotřebu dat a služeb.

5 důvodů, proč využívat cloud

Maximální zabezpečení dat: O svá data se nemusíte bát. Jsou pravidelně zálohovaná a v případě potíží je firma obnoví.

  • Úspora financí a času: Outsourcing snižuje vaše náklady na zaměstnance i vybavení. Nemusíte se starat o nákup hardwaru či softwaru a externí dodavatel umožní vašim zaměstnancům investovat čas do rozvíjení vaší firmy.

  • Vždy dostupná aktuální verze operačního systému: Konkurence je veliká a roste poptávka po nejmodernějších zařízeních, která vám zajistí bezpečnost vašich dat. Pro dodavatele je proto důležité, aby nakupoval speciální licence, které vždy aktualizují dostupné systémy.

  • Snížení ekologické zátěže: Migrací do cloudu snížíte svoji uhlíkovou stopu až o 60 milionů tun ročně!

  • Přístup odkudkoli: Nejste omezeni na jedno konkrétní zařízení a místo. Můžete se připojit ke svým datům z mobilu či počítače odkudkoli na světě.

Na výběr je mezi velkým množstvím úložišť. Ne každé ale bude vyhovovat vašim potřebám. Doporučujeme se porozhlédnout po českém cloudu. Získáte tak větší kontrolu nad svými daty, transparentnost – jak se operuje s vašimi daty – a dostatečnou podporu, ať už ve formě zákaznické linky či možnosti domluvit se českým jazykem.

Výhody cloudu od Algotechu

Zvažujete využití cloudového úložiště? Obraťte se na Algotech a vaše požadavky s vámi rádi projednáme. Kromě vlastního datového centra umístěného v České republice se můžete spojit s naší zákaznickou linkou, která vám nabídne podporu nepřetržitě a v českém i anglickém jazyce. Ať už jste malý, střední či velký podnik, ušijeme vám řešení na míru. Vaše potřeby nám nejsou lhostejné a přizpůsobujeme jim vývoj našich cloudových služeb.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.