Kdy přejít na nový ERP systém?

Kdy přejít na nový ERP systém?
Články a zajímavosti

ERP, tedy informační systém pro správu a plánování podnikových zdrojů, je bezpochyby neocenitelným nástrojem, který přispívá k vyšší efektivitě podnikání i zvýšení příjmů. Jeho implementace je však zdlouhavý a náročný proces z finančního i organizačního hlediska. Není proto divu, že k implementaci ERP systému podniky přistupují s obezřetností a provádějí ji pouze v případě, když už je to opravdu nezbytné. Jaké jsou hlavní důvody, proč byste měli uvažovat o zavedení nového ERP systému, aby se vám implementace vyplatila?

Pokud už se podniky skutečně rozhodnou pro zavedení nového ERP systému, obvykle to souvisí s ukončením podpory stávajícího ERP systému, popř. hledají benefity, modernizaci a úspory. A pak tu máme výrobce, kteří jednak tlačí moderní trendy i v tak konzervativním odvětví, jakým jsou ERP systémy, a upgradují své produkty, aby odpovídaly aktuálnímu dění a požadavkům trhu.

Vybrali jsme pro vás několik hlavních důvodů, na základě kterých byste mohli o přechodu na modernější ERP systém přinejmenším uvažovat.

→ Tip: Je vaše současné ERP skutečně přínosem? Podívejte se na hodnocení přínosů ERP systémů.

 

Cloudové řešení

Současná „cloudifikace“ už není ani buzzwordem, ani trendem, ale naprostou samozřejmostí. Můžeme jmenovat celou řadu výhod, které cloudové řešení ERP přináší, ale omezíme se pouze na několik nejdůležitějších:

  • Bezpečnost – mnoho společností má dodnes obavy, zda jsou či budou jejich data v cloudu dostatečně zabezpečená. U ERP systémů jsou bezpečnostní otázky ještě zásadnější, jelikož procesy správy podnikových zdrojů ovlivňují celou firmu od výroby přes logistiku až po finance a HR. Skutečnost je ovšem taková, že současná cloudová řešení poskytují výrazně vyšší úroveň ochrany a dostupnosti dat oproti běžné on-premise architektuře.
  • Licenční politika – některé podniky s migrací do cloudu otálejí kvůli licencím a obavám, že licence pro on-premise ERP řešení nelze provozovat v cloudu. Pravdou ovšem je, že u mnoha výrobců nezáleží na lokaci instalace, licence ovlivňují pouze počet aktivních uživatelů. Mezi takové ERP systémy patří např. Oracle JD Edwards a Oracle E-Business Suite, které můžete zakoupit samostatně k provozování on-premise a poté je migrovat do cloudu.

→ Tip: Přečtěte si, jak se pracuje s ERP Oracle JD Edwards.

  • Dosažitelnost – cloudová řešení ERP systémů poskytují výrazně vyšší dosažitelnost a možnost např. propojení ERP s dalšími firemními pobočkami (a to i globálně), aniž byste museli řešit HW infrastrukturu a zajištění provozu. S tím souvisí rychlé bezzásahové aktualizace přinášející průběžné inovace a bezpečnost práce s firemními daty.

 

Personalizace a mobilita

Současní uživatelé jsou zhýčkaní moderním digitálním světem. Od ERP systému požadují jednoduché a intuitivní uživatelské rozhraní (UI) a komfortní uživatelskou zkušenost (UX) – pročež platí, že obě tyto vlastnosti jsou do jisté míry slabinou převážně starších verzí ERP systémů. Moderní ERP systém by měl být personalizovatelný, a to ideálně pro danou pracovní pozici každého konkrétního uživatele. Každý má jiné požadavky a potřebuje od ERP odlišný druh informací – od operátora výroby po finančního ředitele.

I v post-pandemické době se navíc stále zvyšuje počet zaměstnanců, potažmo uživatelů ERP, kteří pracují mimo kancelář. ERP systém tedy musí splňovat požadavky na mobilitu – poskytovat real-time přehledy, schvalovat platby a dovolené atp. To vše i přes tablety a mobilní telefony, zejména kvůli zaměstnancům v terénu, jako jsou obchodníci a servisní technici, kteří takto mohou snadno získávat potřebné informace i zadávat nové záznamy, objednávky apod.

ERP a AI (umělá inteligence)

Moderní ERP systémy by měly být přinejmenším připravené na využití nových technologií, jako jsou umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML). Tyto technologie oceníte nejen při digitalizaci firemních procesů, ale i během nejrůznějších analýz výrobních a obchodních dat a reportů. AI a ML se mohou stát velmi užitečnými pomocníky v rámci podpory manažerského a strategického rozhodování.

 

→ Tip: Přečtěte si, jak postupovat při výběru ERP systému.

 

Máte nějaký dotaz ohledně ERP, stále nevíte, jestli se vám v tomto okamžiku vyplatí přechod do cloudu, nebo přímo implementace moderního ERP systému? Nebo byste rovnou měli zájem o bezplatnou konzultaci? Neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem.

Rozviňte naplno potenciál vašeho IT ještě dnes
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podobné články

Najdeme řešení i pro vás
KONTAKT

Kontaktujte nás

Máte zájem o vyzkoušení našich služeb nebo konzultaci? Zanechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám do 3 hodin.
- Ozveme se vám do 3 hodin
- Non-stop podpora v češtině i angličtině
- Předběžnou nabídku máte do týdne
- Garance dostupnosti dat 99,99 %
Zavolejte nám
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo
+420 225 006 555
Volbou "Odeslat" beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.